Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

MB-medewerkers vinden onbekende Toon Hermans-musical

HILVERSUM -In de bibliotheek van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) is een partituur ontdekt van een musical die Toon Hermans in 1952 schreef en die in 1953 door de AVRO op radio is uitgevoerd.

Reconstructie
De opname van die uitzending is nooit gevonden, de tekst van de musical ook niet [de tekst van de liedjes wel, red. MCOMB]. De vondst is volgens AVRO-presentator Jacques Klöters net op tijd want de bibliotheek van het MCO wordt per 1 augustus opgeheven en voor de muziekpartituren die het bevat is nog geen plek gevonden.  De AVRO en Radio 5 Nostalgia bekijken momenteel of er een reconstructie te maken valt van de uitzending uit 1953, zodat het Nederlandse publiek de musical eerdaags op Radio 5 Nostalgia kan horen.

Eerste musical
Een partituur is het volledige overzicht van een muziekstuk, meestal op papier, waarin alle afzonderlijke partijen onder elkaar genoteerd staan. Toon Hermans reisde eind 1952 naar San Francisco met de boot en de trein om daar op te treden voor de Nederlandse kolonie. Hij zag veel in het genre musical dat in Nederland nog niet bekend was. Tijdens de vier dagen durende treinreis tussen New York en San Francisco schreef hij 18 liedjes voor wat de eerste Nederlandse musical moest worden. In Nederland bood de AVRO aan die te laten orkestreren door Jos Clebér en uit te laten voeren door zijn orkest ‘De Zaaiers’.

Net op tijd
De opname van die uitzending is  nooit gevonden, de tekst van de musical ook niet. Jacques Klöters vroeg aan Embert-Jan Messelink en Jan Jaap Kassies van de bibliotheek van het MCO wat er van ‘De Zaaiers’ bewaard was en al snel kwam een volledige partituur naar boven. Aangezien de bibliotheek per 1 augustus wordt opgeheven is dit net op tijd.

Harry Bannink en Joop Stokkermans
Voor al de muziekpartituren die de bibliotheek bevat is nog geen plek gevonden. Er moeten nog talrijke composities van Harry Bannink en Joop Stokkermans in het archief aanwezig zijn, evenals vele handgeschreven klassieke stukken en hoorspelmuziek. Vorig jaar werden er partituren uit 1933 van Hanns Eisler gevonden en er moeten nog onbekende stukken van Nederlandse componisten bij zijn. Klöters: “De kans is groot dat die bij het oud papier terecht komen, met alle bijzondere stukken die nog niet ontdekt zijn. Het is een ramp als dat allemaal zo maar weggeworpen wordt! Er is een plan voor een Nationale Bladmuziek bibliotheek in Den Haag. Ik hoop dat het doorgaat, want wat gebeurt er over zes weken met al dit historische materiaal als het centrum wordt opgeheven?”

Eeuwfeest in 2016
De AVRO bekijkt momenteel in samenwerking met Radio 5 Nostalgia of er een reconstructie gemaakt kan worden van de uitzending uit 1953. Artistiek producer Gert-Jan Blom van het Metropole Orkest heeft samen met dirigent Maurice Luttikhuis het instrumentale deel van de partituur door dit orkest laten uitvoeren. Het is heerlijke muziek met pakkende melodieën en mooie orkestraties. Aan de uitvoering met zangers en koor wordt nog gewerkt. De stichting Toon Hermans bereidt zich inmiddels voor op het eeuwfeest van Toon in 2016 en heeft al interesse in het stuk getoond.

Bron: website Radio 5 Nostalgia

HELP DE MB-COLLECTIE BEHOUDEN! VERSPREID HET PLAN VOOR EEN NATIONALE MUZIEKBIBLIOTHEEK!

Andries Knevel en Tijs van den Brink nodigden theater- en kleinkunstkenner Jacques Klöters uit om te komen vertellen over de Toon Hermans-vondst en het lot van de MB-collectie. Dat liet hij zich geen tweemaal vragen! :)
De relevante stukken liggen bij 2'56'' en 40'35''.

Get Adobe Flash Player
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

Het actualiteitenprogramma Een Vandaag schetste op 21 juni de penibele situatie rondom de muziekbibliotheek.
sitestat

Verwante artikelen:
Blijspel uit Harry Banninks beginperiode opgediept
Handschriften van Hanns Eisler ontdekt
Jazzmanuscripten van Theo Loevendie gevonden
Unieke handschriften krijgen een tweede leven

Laatste aanpassing op woensdag 26 juni 2013

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

MB-medewerkers vinden onbekende Toon Hermans-musical