Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Handschriften van Eisler ontdekt

In de collectie van de Muziekbibliotheek van de Omroep zijn onlangs 18 arrangementen opgedoken die de Duitse componist Hanns Eisler (1898-1962) in de jaren '30 schreef, onder andere voor het V.A.R.A.-ensemble De Flierefluiters. Een deel van deze werken is 24 oktober jl. uitgevoerd door het Metropole Orkest onder leiding van Werner Herbers en opgenomen in een van de studio's van het Muziekcentrum van de Omroep, met vocale medewerking van Porgy Franssen.

Hanns Eisler
De handschriften van Eisler zijn arrangementen voor blaasinstrumenten, banjo, piano en slagwerk van strijdliederen als Volk, ontwaak!, de Achturenmarsch, de Internationale en het Marschlied der fabrieksarbeiders. Hanns Eisler - componist van o.a. opera's, cabareteske liederen en muziek bij de theaterstukken van Bertolt Brecht - ontvluchtte zijn geboorteland nadat Hitler er in 1933 aan de macht kwam. Eisler bracht enkele malen een bezoek aan Hilversum en bekend is dat hij in april 1933 De Flierefluiters heeft gedirigeerd. Na 1933 werd het werk van Eisler door het nazibewind in de ban gedaan.

Werner Herbers
'Entartete' muziek heeft de bijzondere belangstelling van hoboïst en dirigent Werner Herbers. Met zijn in 1990 opgerichte Ebony Band heeft hij zich toegelegd op muziek van onbekende en vergeten componisten uit de tijd tussen de twee wereldoorlogen, componisten die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of componisten die gedwongen waren te emigreren. Werner Herbers reageerde direct enthousiast op de vraag van de Muziekbibliotheek en het Metropole Orkest om deze recent ontdekte muziek van Eisler te dirigeren.

VPRO: 'Eisler in Nederland'
De Eisler-handschriften van de Muziekbibliotheek komen ter sprake in het VPRO-programma OVT op zondag 11 november.

> Luister naar de OVT-aflevering van de VPRO 'Componeren voor de VARA: Hanns Eisler in Nederland.' (vanaf 23'30''). Hierin zijn ook enkele opnamen te horen van het Metropole Orkest.
> Werner Herbers vertelt in Podium over de recent ontdekte handschriften van Hanns Eisler. (vanaf 35’20’’).

Meer informatie via de Facebook-pagina’s van de Muziekbibliotheek:
> Fotoreportage met o.a. Werner Herbers, Porgy Franssen en het Metropole Orkest
> Foto uit de jaren 1932/33 met Hanns Eisler en Ernst Busch in de VARA-studio

Muziekschatten van de Muziekbibliotheek
De enorme collectie van de Muziekbibliotheek van de Omroep is nog niet volledig in kaart gebracht. Sinds enkele jaren wordt vooral het ‘oude materiaal’ intensief bekeken, waarbij regelmatig bijzondere zaken worden ontdekt. Behalve honderden handgeschreven Nederlandse composities, hoorspelen etc. bevinden zich daar ook interessante werken van andere herkomst onder.
De Muziekbibliotheek maakt historisch materiaal uit de collectie weer toegankelijk voor alle geïnteresseerden. Dit gebeurt o.a. door het op internet beschikbaar stellen van inmiddels ruim 5.000 muziekstukken uit uiteenlopende genres: klassieke muziek, salonmuziek, populaire liedjes, arrangementen voor vroegere radio-ensembles en tunes. Een groeiend deel van de Nederlandse (omroep)geschiedenis wordt daardoor voor een groter publiek toegankelijk gemaakt. Zie www.muziekschatten.nl. De bezuinigingen die in het regeerakkoord van oktober 2010 aan het Muziekcentrum van de Omroep zijn opgelegd, bedreigen echter het voortbestaan van zowel de Muziekbibliotheek als het Metropole Orkest.

Laatste aanpassing op maandag 12 november 2012

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Handschriften van Eisler ontdekt