Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Unieke handschriften krijgen tweede leven

Unieke handschriften van Louis Andriessen en Otto Ketting: in zijn column Uyt den ouden doosch licht Jan Jaap Kassies weer een tipje van de sluier die de enorme schatkist van de Muziekbibliotheek bedekt.

Uyt den ouden doosch 26
Door Jan Jaap Kassies
Wat is de overeenkomst tussen Louis Andriessen, Otto Ketting, Herman Strategier, Hanns Eisler, Ru van Veen, Benedict Silberman, Dolf van der Linden, Boy Edgar, Jan – Ketelbinkie – Vogel en Bernhard Heiden?
Handschriften van deze componisten – en vele collega’s uit binnen- en buitenland - bevinden zich in de Muziekbibliotheek van de Omroep. Al deze mannen hebben kortere of langere tijd een connectie met ‘Hilversum’ gehad. Sommigen waren in dienst van een omroepvereniging, als ensembleleider of als ‘huisarrangeur’, anderen schreven een stuk in opdracht van een omroep, of kwamen langs en lieten een autograaf achter van een pianoconcert dat al zo’n 80 jaar op ontdekking ligt te wachten (Heiden).

Handgeschreven opera’s tot en met brieven van componisten, programmagegevens (van radio-opnamen èn van concerten, ook van niet-omroeporkesten), biografische documentatie, boeken, tijdschriften… het is te vinden in het MCO-gebouw.
Dit alles is helaas nog niet algemeen bekend. Hoewel de afgelopen jaren veel aan de weg is getimmerd moeten velen de weg naar de Heuvellaan nog leren kennen. Dankzij onder meer de onlinecatalogus en de website (www.mcomb.nl) èn de speciale website met (steeds meer) gedigitaliseerde bladmuziek (www.muziekschatten.nl) is het aantal (virtuele) bezoekers sterk gestegen. Dat van hier tot Tokio muziek wordt gedownload bleek onlangs toen we een mail ontvingen van een Japanner die een salonmuziek-stuk ging uitvoeren. De omvang en veelzijdigheid van het materiaal (van salonmuziek tot opera, van songbooks tot hoorspelmuziek) zijn enorm. Artikelen op de website en in de OmroepmuziekWiki (onderdeel van de Muziekschatten-site) bundelen informatie over musici, componisten e.a. die voor de omroepmuziek van betekenis zijn (geweest). Ook de frequente activiteit op de sociale media heeft een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de groeiende belangstelling.

De werkenlijsten van verschillende componisten kunnen worden aangevuld, door de vondst van bladmuziek die ooit is geschreven ten behoeve van een radio-uitzending. Doordat de oudste collectie-onderdelen aan nader onderzoek worden onderworpen duiken verrassende titels op: zo reageerde Louis Andriessen onlangs verrast toen zijn Bassoon blue tevoorschijn kwam. Hij schreef het een halve eeuw geleden voor het Studio 2-Orkest van de KRO, dat onder leiding stond van zijn broer Jurriaan (alias ‘Lesley Cool’). Deze had in die jaren meer formaties, waarvoor hij honderden composities en arrangementen schreef – zijn biograaf moet met zijn notitieblok/laptop ook hier aan een tafel gaan zitten. (Dat van dezelfde hand ook veel hoorspelmuziek bewaard is gebleven zal ook niet bij een groot publiek bekend zijn.) Iets dergelijks was deze week het geval toen een grote hoeveelheid muziek uit de kelder werd gehaald ten behoeve van een inventarisatie van het oeuvre van Herman Strategier (1912-1988). Van de onlangs overleden Otto Ketting vonden we 7 werken uit de vroege jaren ’60, waaronder 3 ‘sets of pieces’ voor improvisatie door een jazzkwartet (en een brief).
Dat deze componisten veel meer schreven dan de lijst van gepubliceerde werken doet vermoeden dringt dagelijks door tot degenen die ontdekken wat de afgelopen 80 jaar in de Muziekbibliotheek van de Omroep is terechtgekomen. En dan noem ik nog niet eens de namen Hugo de Groot, Wilhelm Rettich, Hans Lachman, Pi Scheffer etc. etc.… (Wist u trouwens dat Toon Hermans een musical heeft geschreven?)

Het slechte nieuws is dat hieraan over welgeteld zeven maanden een einde komt – als de komende weken geen oplossing wordt gevonden. Het Metropole Orkest heeft op de valreep een Haagse coalitie-hand toegestoken gekregen – wie zet zich nu in voor de Muziekbibliotheek van de Omroep?

Laatste aanpassing op vrijdag 21 december 2012

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Unieke handschriften krijgen tweede leven