Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Arrangeur Rob PRONK overleden

HILVERSUM - Op 6 juli is op 84-jarige leeftijd trompettist, pianist en orkestleider Rob PRONK (1928-2012) overleden in een ziekenhuis in zijn woonplaats München.

Rob Pronk kwam ter wereld op 3 januari 1928 in Malang, in het toenmalige Nederlands Indië. Op jonge leeftijd kreeg hij pianoles en later leerde hij ook hawaiian gitaar spelen.
In 1947 kwam Pronk naar Nederland met het troepentransportschip Kota Baroe. Hij voltooide een studie economie en studeerde trompet, piano en muziektheorie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Bebop
Samen met Jerry en Ack van Rooyen (destijds nog Gerard en Ack van Rooijen geheten) begaf hij zich in 1949 in de New Yorkse jazzscene. De muzikale indrukken die hij daar opdeed presenteerde hij, het jaar daarop, met zijn eigen 'Boptet' op het jazzfestival in het Scheveningse Kurhaus. Het boptet kende diverse samenstellingen; onder meer broer Ruud, zus Babes, zwager Jerry van Rooyen en diens broer Ack speelden mee.

Arrangeur
In 1957 wist Rob Pronk zich te profileren als arrangeur voor grote jazzensembles toen het beroemde orkest van Kurt Edelhagen enkele van zijn stukken speelde. Van 1958 tot 1962 was hij er vaste arrangeur en speelde regelmatig mee in de trompetsectie. Daarna volgden engagementen bij de WDR en vanaf de 60-er jaren bij de Nederlandse omroep. In ruim 30 jaar schreef hij meer dan 1000 arrangementen en composities voor uiteenlopende omroepensembles als de Skymasters (> 100) en het Metropole Orkest (ca. 850). Daarnaast was hij twee decennia lang gastdirigent van het Metropole Orkest.

Festivalarrangementen
In 1981 fungeerde zijn Ages als Nederlandse inzending voor het prestigieuze Nordring Radio Festival, waar het - uitgevoerd door solisten, het Metropole Orkest en dirigent Dolf van der Linden - de eerste prijs won. Pronk arrangeerde een kleine veertig songs en voegde deze samen tot een vierdelige suite over de diverse stadia in de menselijke levenscyclus. Saxofonist Ferdinand Povel veroverde de onderscheiding voor beste instrumentale solist.

Een jaar later was Pronk de arrangeur/dirigent tijdens het roemruchte Knokke-festival, waar Floor van Zutphen, Soesja Citroen en Simone Kleinsma, begeleid door het combo van Lex Jasper, Nederland vertegenwoordigden.

In 2010 schreef Pronk zijn laatste arrangementen voor het Metropole Orkest. In het programma Tribute to Billie Holiday begeleidde het orkest zangeres Ruth Jacott.
De laatste decennia woonde Pronk afwisselend in Florida en München. Afgelopen vrijdag overleed de zeer gewaardeerde arrangeur in de Beierse hoofdstad na een zware ziekte.

LINKS:
Rob Pronk in de OmroepmuziekWiki
Composities/arrangementen van Rob Pronk in de MB-collectie
Downloadbare arrangementen van Rob Pronk op muziekschatten.nl
Arrangementen voor het Knokke-festival (1982)
• Uitgebreide informatie over Rob Pronk op de Jazzmasters-website
Radio-arrangementen Rob Pronk uitgegeven
Beluister het In memoriam (15/7) van Radio 6 (Co de Kloet en Bert Vuijsje gedenken een uur lang Rob Pronk (begin 1:02:13, eind 1:59:40)
• Uitgebreid in memoriam Rob Pronk van Lex Lammen in Jazzflits 183
Luister naar Rob Pronks arrangement van Kurt Weills Speak low (Claudio Roditi-trompet & Metropole Orkest olv Rob Pronk)

Bekijk dit Rob Pronk in memoriam van Joy Misa and Enno Spaanderman.


Verwante artikelen:
Vibrafonist Carl SCHULZE overleden
Jazzlegende Piet NOORDIJK overleden
Jazzviolist Frans POPTIE overleden
Arrangeur Stan LOKHIN overleden
Omroepmusicus Ger VAN LEEUWEN overleden

Laatste aanpassing op woensdag 19 september 2012

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Arrangeur Rob PRONK overleden