Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Radio-arrangementen Rob PRONK uitgegeven

HILVERSUM - In 2007 kwam de cd More Dutch uit, een project van de West Coast Big Band rond de vermaarde componist en arrangeur Rob Pronk. Als onderdeel hiervan verschenen de arrangementen bij muziekuitgeverij Molenaar.

Het project volgt op All Dutch uit 2005. Aanleiding vormde toen het 25-jarig jubileum van de West Coast Big Band (WCBB). Twaalf composities van (jonge) Nederlandse jazzmusici werden door Johan Plomp van passende en in moeilijkheidsgraad variërende arrangementen voorzien. Het doel: een bijdrage leveren aan de ontwikkeling en instandhouding van het Nederlandse repertoire voor bigbands.

Het project sloeg aan en vroeg om een opvolger. Dat werd More Dutch. Op de cd speelt de WCBB tien composities van Rob Pronk en drie door hem gearrangeerde jazz standards. De ondertitel luidt ‘Radio Years’ en inderdaad, oorspronkelijk werden deze arrangementen geschreven voor en uitgevoerd door de Skymasters, de bigband van de AVRO die decennialang op hoog muzikaal niveau radio-opnamen verzorgde. Pronk leverde, naast arrangeurs als Tony Nolte (tevens bandleider) en Kenny Napper, een belangrijke bijdrage aan het repertoire van de ‘Sky’s’, vooral in de laatste tien jaar dat dit orkest nog wekelijks live op de radio te beluisteren viel.

Hoewel de publieke omroepen met het Metropole Orkest nog steeds over een internationaal toonaangevend jazzorkest beschikken, verwijst de aanduiding ‘Radio Years’ toch vooral naar een periode die inmiddels geschiedenis is. De Muziekbibliotheek van de Omroep beheert de erfenis van dit verleden in de vorm van tienduizenden arrangementen. De ouderdom van dit materiaal blijkt al uit het feit dat veel van deze titels alleen te raadplegen zijn via een kaartcatalogus. De arrangementen die voor More Dutch werden geselecteerd zijn relatief jong en daardoor te vinden in de online catalogus: Al’s pals, And that's what I said to my lass, Autumn leaves, Birch and the blues, Excursions (niet afkomstig uit Muziekbibliotheek), Fred my pal, Man, Sentence, Some folks say (zie afbeelding), Waltz for Dizz, Woe's all over me.
De handgeschreven partituren en partijen werden overgezet naar moderne muziekdruk waarbij ook enkele aanpassingen werden gedaan ten gunste van de uitvoerbaarheid door de doelgroep. Deze nieuwe versies (zie ook onze catalogus) zijn verkrijgbaar bij muziekuitgeverij Molenaar. Niet eerder kwamen arrangementen van een radio-ensemble op deze wijze binnen handbereik van de vele amateur-muziekverenigingen in Nederland. De Muziekbibliotheek van de Omroep verleende dan ook van harte haar medewerking aan dit initiatief, waarbij overigens ook Rob Pronk zelf nauw betrokken was.

De WCBB houdt blijkbaar niet van stilzitten. New Dutch heet het nieuwste project van de band, waarvan de presentatie plaatsvindt op 29 oktober 2009 in Theater De Tobbe in Voorburg. Informatie hierover is te vinden op de site van de West Coast Big Band.

LINKS:
De in eigen beheer uitgegeven cd More Dutch is te bestellen bij muziekuitgeverij Molenaar en te downloaden via Onlinejazzshop.
Een biografie van Rob Pronk vindt u op Jazzmasters.nl.

Laatste aanpassing op vrijdag 23 oktober 2009

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Radio-arrangementen Rob PRONK uitgegeven