Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Muziekschatten in Concert

Ruim een jaar geleden lanceerde de muziekbibliotheek (MB) een website: Muziekschatten.nl, waaraan dit voorjaar een leuke en interessante serie is gekoppeld. Opzet is om muziek die opgeslagen ligt in de archieven van de MB via digitalisering toegankelijker te maken voor het publiek: men kan de muziek gratis downloaden. Deze muziek is onder te verdelen in een aantal rubrieken: ‘oudere muziek’, waarbij gedacht moet worden aan klassieke/oudere uitgaven uit de 19e, begin 20e eeuw, waaronder veel koormuziek, kamermuziek, muziek voor de combinatie zang-piano, salonmuziek en populaire liedjes, maar ook tunes en arrangementen (handgeschreven muziek voor ‘radio-ensembles’).
Idee achter dit initiatief van de MB, waarvoor het ook een projectsubsidie ontving, is om haar wat breder op de kaart te zetten, wat zeker in deze roerige tijden geen slechte zaak is. Om het geheel nog wat meer gezicht te geven komt de MB nu met iets nieuws, ‘Muziekschatten in Concert’: muziek uit de collectie van het MCO, uitgevoerd door musici van het MCO. Voor een nog groter effect worden de video-opnames daarvan op YouTube gezet en de klinkende resultaten geladen in de Virtuele Studio op de muziekschattensite .

Tiny Desk Concerts
Peter Floor: “Dit idee is niet helemaal nieuw, in Amerika heb je bij de National Public Radio de ‘Tiny Desk Concerts’, waarbij grote artiesten informeel meewerken aan de uitvoering van muziek die in de archieven ligt opgeborgen. Dit was een mooi voorbeeld voor ons.” Al eerder maakte de MB voor ‘Muziekschatten in Concert’ een opname van een ensemble uit het Radio Filharmonisch Orkest, dat Songe d’Automne speelde, een stuk dat op de playlist stond van het salonorkest dat met de Titanic ten onder is gegaan. Peter: “Het was meteen een mooie mogelijkheid om op een informele manier aandacht te geven aan het zinken van de Titanic,100 jaar geleden”.

Aflevering 2
En nu staat er voor ‘Muziekschatten in Concert’ een nieuwe opname gepland: drie liederen van Catharina van Rennes, voor vierstemmig vrouwenensemble en piano. Peter: “Van Rennes is één van de Nederlandse componisten die in de Muziekschatten zitten. Het is leuk om dit soort oudere dingen weer boven water te krijgen, anders verdwijnt het voor altijd in de archieven. Bovendien past het goed in het tijdsbeeld: zo hebben ze bij het Instituut voor Beeld en Geluid ‘Fonos.nl’, lichte muziek en popmuziek uit de jaren ’70 die gedigitaliseerd is en zo weer beter toegankelijk is gemaakt. Voor het Nationaal Muziek Depot is dit van groot belang. Ook van Beeld en Geluid is bijvoorbeeld ‘Uw geboortejaar in Beeld’, dvd’s met daarop allerlei beeldfragmenten uit een bepaald jaar, die je onder andere bij Bruna kunt kopen. En in de jaren ’90 zag je dat veel hoorspelen opnieuw werden uitgebracht. Je merkt dat er veel belangstelling is voor dit soort dingen en binnen dat kader moet je onze ‘Muziekschatten’ ook zien.”

De liederen van Catharina van Rennes werden uitgevoerd door vijf leden van het Groot Omroepkoor: Anitra Jellema, Els Liebrecht, Anjolet Rotteveel en Maja Roodveldt, met Dorien Verheijden achter de piano.

Maja Roodveldt




Verwante artikelen

Laatste aanpassing op woensdag 4 juli 2012

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Muziekschatten in Concert