Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Fluitist en componist Adriaan BONSEL overleden

HILVERSUM - Fluitist en componist Adriaan BONSEL (1918-2011) overleed afgelopen zaterdag (9/7).

Adriaan Bonsel werd op 4 augustus 1918 in Hilversum geboren. Vanaf zijn 11e jaar speelde hij al fluit in orkesten (de Harmonie van Hilversum, de Militaire Kapel in Amersfoort en de Hilversumse Orkestvereniging). Dankzij een beurs en een bedrag van Heineken kon hij fluit studeren aan het Amsterdams Conservatorium, achtereenvolgens bij K. Willeke, W. Clemens en Hubert Barwahser (allen fluitist van het Concertgebouw-
orkest). Als componist kreeg hij zijn opleiding van Hendrik Andriessen, Sem Dresden, Jan Felderhof en Jan Koetsier.

Op 1 juli 1938 trad Bonsel in dienst van het KRO-orkest. In 1945 was hij betrokken bij de oprichting van het Radio Filharmonisch Orkest (destijds Radio Philharmonisch Orkest gedoopt). Met zijn overlijden stierf het laatste orkestlid dat daarvan getuige was. Bonsel was bovendien jarenlang lid van het Radio Philharmonisch Sextet. In 1983 beëindigde hij zijn lange carrière als fluitist.
Als componist staat Bonsel niet bekend als 'nieuwlichter'. De meeste van zijn composities zijn geschreven voor amateurensembles. Tot zijn - zeker vanuit omroepperspectief bekeken - opvallendste werken behoort de S.O.S. ouverture, in 1962 gecomponeerd in opdracht van de Nederlandse Radio Unie (NRU) t.g.v. het 2e lustrum van de Internationale Dirigentencursus. Uit Bonsels programmatoelichting: 'De opdracht luidde "een kort stuk met een feestelijk karakter". Daar de jaarlijks terugkerende cursus voor de musici niet altijd "een feest" betekent, koos ik als grapje de titel Save Our Souls. Voor de dirigenten in spé is de cursus ook niet altijd een feest en menigeen die voor het eerst een orkest probeert te dirigeren, krijgt een gevoel van: "Save my Soul"! Resten nog de toehoorders en de componist. De eersten zullen misschien bij het aanhoren van het stuk ook denken "S.O.S". De laatste (die uiteraard de nodige kritiek krijgt te verduren, vooral van z.g. "avant-gardisten") zucht al bij voorbaat "Save my Soul"'!'

Naast klassieke composities schreef Bonsel ook de muziek bij ten minste vier hoorspelen, Jozef in Dothan (1958), Mijn moeder Kenau (1962), Mariken van Nimweghen (1962) en Een moeilijk mens (1963). Bij de uitzending (VARA, 9 maart 1963) daarvan speelde hij bovendien de fluitpartij (en bij de andere waarschijnlijk ook).

Tussen 1948 en 1962 voerden de omroepensembles met enige regelmaat composities van Bonsel uit. Zo beleefde het Concert voor clarinet en orkest (1950) op 9 januari 1951 zijn wereldpremière door het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Paul van Kempen.

Adriaan Bonsel bereikte de leeftijd van 92 jaar.

LINKS:
Interview (1996) met Adriaan Bonsel door Alwin de Vries
Interview (2001) met Adriaan Bonsel door Bea Geerts (in: RFO Informeel 4/2001)
Lemma in MCNs Muziekencyclopedie

Laatste aanpassing op dinsdag 19 juli 2011

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Fluitist en componist Adriaan BONSEL overleden