Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

100 jaar ... André de Raaff

Pianist-componist André DE RAAFF werd geboren op 27 juli 1911 in het Brabantse dorp Princenhage. Hij studeerde aan het Muzieklyceum in Amsterdam bij Kees Heerkens en Jo Goudsmit. Op 15-jarige leeftijd ging hij zijn brood verdienen als bioscooppianist en al spoedig speelde hij in diverse ensembles. Zo was hij in 1936 met het orkest Fabian op tournee in Rusland. Enkele jaren later, in 1939, ontmoette hij de pianist Jacques Schutte (1908-1974), met wie hij 27 jaar een pianoduo vormde dat grote populariteit genoot. Eind jaren ’40 schreef Wim Ibo: “André de Raaff en Jacques Schutte, twee namen, één begrip. Een begrip van goede, beschaafde, moderne en artistiek-verantwoorde amusementsmuziek op twee vleugels (met of zonder rhythmische begeleiding) of op piano en orgel.”

Het duo trad regelmatig op voor de radio en maakte een aantal grammofoonplaten. ‘Serieuze muziek’ werd vertolkt onder de naam ‘Beers en Van Lanschot’. Ze schreven samen ook verschillende liedjes, waarvan Ik sta op wacht het bekendst is geworden. In de vertolking van Joop de Knegt was dit nummer in 1957 een grote hit. Een andere bekende titel: Kerstmis in de Jordaan, vooral bekend door de uitvoering van Johnny Jordaan. De Raaff, die ook accordeon speelde, begeleidde onder meer Wim Sonneveld en Jan de Cler en trad in de jaren ’50 en ‘60 veel op met volkszangers.

Behalve pianist en componist was André de Raaff ook arrangeur.
Hij overleed op 7 mei 1990.
Verschillende nazaten van De Raaff zijn ook actief in de muziek(industrie): zoon Marc houdt zich bezig met internationale muzieklicenties, zoon André is CEO van ’s werelds grootste onafhankelijke bedrijf in muziekrechten.

Op de foto: links André de Raaff, rechts Jacques Schutte.

Laatste aanpassing op vrijdag 22 juli 2011

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

100 jaar ... André de Raaff