Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

100 jaar ... Jan Corduwener

Johannes (Jan) CORDUWENER werd op 14 juli 1911 in Leiden geboren als jongste kind van een kleermaker. Hij begon op zijn veertiende met musiceren en speelde voor de Tweede Wereldoorlog in verschillende amusementsorkesten. Zijn eerste optreden was in het Orkest van Carl Dassi in ‘Astoria’ in Amsterdam. Waarschijnlijk is dit de voormalige bioscoop Astoria aan het ooit bruisende hart van Amsterdam-Noord, het Mosplein. Hierna speelde hij o.a. in het orkest van Max Tak in het Tuschinski-Theater. Jan Corduwener volgde een vioolopleiding maar ontwikkelde zich tot een muzikaal multitalent: naast viool speelde hij accordeon, vibrafoon, orgel en gitaar en hij was een verdienstelijk zanger.

In 1943 kwam Corduwener terecht bij een van de orkesten van de toenmalige Nederlandsche Omroep. Na de oorlog trad hij in dienst van de VARA. Met zijn Kwartet Jan Corduwener (ook bekend onder de naam Jan Corduweners Sweet Four) nam hij in 1946 zijn eerste plaat op: Mamma, zijn naam is Johnny (tekst en muziek: Ar Colijn).
Sterk aangetrokken door de dansmuziek richtte hij in 1951 zijn eigen Ballroom Orkest op. Met dit orkest, dat hij tot zijn dood bleef leiden, nam hij een groot aantal grammofoonplaten op, waaronder Ballroom memories (1958). Tot in het begin van de jaren ’60 was het ballroom genre erg populair. Zo verkocht de Engelsman Victor Sylvester met zijn Ballroom Orchestra wereldwijd miljoenen LP’s.

Het Kwartet Jan Corduwener

Corduwener leidde tal van ensembles, waaronder het Theaterorkest Jan Corduwener (Pennies from heaven), Kwintet Jan Corduwener, Proficiat, Cantarina, Tromboneorkest Jan Corduwener, Amusementsorkest Strijk en Zet en Grand Gala Orkest. Daarnaast begeleidde hij andere artiesten op de plaat, onder wie Willy Alberti en Johnny Meijer.
Corduweners grootste hit was Een dansliedje deint (muziek: Joop de Leur, tekst: Jacques van Tol).

Corduwener had in de jaren ’50 zijn eigen radioprogramma. Aanvankelijk een kwartier op de vrijdagochtend maar toen het programma populair werd verhuisde het naar de donderdagavond (om 6 uur).

In 1938 trouwde Corduwener met Laura Griese. Ze kregen 4 kinderen. Met zijn zoon Rob nam Corduwener in 1953 Robbie’s avondgebed op, een vertaling van het liedje God bless us all waarmee Jimmy Boyd in Amerika veel succes had. Corduweners oudste zoon, Jan jr., begon eind jaren ’60 als plugger bij Phonogram en groeide door tot directeur, eerst van Phonogram, later van Universal.

Jan Corduwener stierf op 10 maart 1966 in Vreeland. Opvallend zijn de overeenkomsten in levensloop met de omroepmusicus die een paar maanden geleden in deze rubriek werd herdacht: Tom Erich. Ook Erich begon op zijn veertiende als bioscoopmuzikant, kwam na de Tweede Wereldoorlog in dienst van de omroep, werd leider van verschillende ensembles en had zijn eigen radiokwartiertje (Oud en nieuw, van alles wat).

LINKS:
• (uitgaven van) composities van Jan Corduwener in onze catalogus Lichte muziek
• composities van Jan Corduwener in onze omroeparrangementencatalogus

Laatste aanpassing op vrijdag 15 juli 2011

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

100 jaar ... Jan Corduwener