Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Uyt den ouden Doosch: 5 Mei-traditie

De traditie om op 5 mei een Bevrijdingsconcert te organiseren dat rechtstreeks op televisie wordt uitgezonden is al oud. Zo speelde het Promenade Orkest – een jaar later met het Omroep Orkest gefuseerd tot Radio Symfonie Orkest – in 1984 op die dag een ‘concert t.g.v. de Nationale Viering’ in de Nieuwe Kerk te Middelburg.

Het programma was ‘gevarieerd’: behalve muziek waren er ook speeches, een film en een jongerenforum. Het enige onderdeel waarvoor vermoedelijk bij alle 5 mei-concerten plaats werd ingeruimd, We’ll meet again, maakte in 1984 nog deel uit van ‘Vera Lynn melodieën’, hier in een arrangement van Rudolf Karsemeijer, tevens verantwoordelijk voor de zetting van het Wilhelmus waarmee het concert van start ging.


Bekijk PDF in een nieuw venster...

Rudolf Karsemeijer – broer van Lex, o.a. bekend van Sweet Sixteen en Pro Musica - leefde van 1908-2007 en was een bijzonder veelzijdig man: in de jaren ’30 organist bij het VPRO(!)-radioprogramma Morgenwijding, vervolgens o.a. muziekarrangeur bij de AVRO, chef-arrangeur en muziekregisseur bij de NRU en radioregisseur bij de NOS, maar vooral ook dirigent en componist, onder meer van de muziek bij de film De dijk is dicht van Anton Koolhaas (1950).

In het kader van het project Muziekschatten van de Muziekbibliotheek zijn 5 werken van Karsemeijer gedigitaliseerd, waarvan een tot stand kwam als aprilgrap: het ‘onvoltooide manuscript van het 7e Brandenburgse Concert van J.S. Bach’.

Dat in zeventien jaar de visie op dergelijke evenementen evolueert moge blijken uit het programma van het Radio Filharmonisch Orkest uit 2001: hierop geen speeches, film of jongerenforum, maar een eveneens zeer afwisselend geheel.

Bekijk PDF in een nieuw venster...

Laatste aanpassing op woensdag 11 mei 2011

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Uyt den ouden Doosch: 5 Mei-traditie