Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Wie kent er HET Requiem van Morales?

Op zaterdag 28 mei klinkt in de ZaterdagMatinee naast het Requiem van Mozart het Requiem van de Spaanse componist Cristóbal de MORALES (c. 1500-1553).
Iedereen weet dat het Requiem van Mozart onvoltooid bleef en dan is het interessant om te weten of de door Süssmayr voltooide versie wordt uitgevoerd of wellicht een andere versie. De websites van de ZaterdagMatinee en de Radio Kamer Filharmonie geven uitsluitsel: het is inderdaad de versie Süssmayr.

Maar wie kent er HET Requiem van Morales?
Band XV van de Monumentos de la Música Española bevat Volumen III van de Opera Omnia van Morales: Missarum liber secundus (Rome, 1544) primera parte. Naast drie andere missen treffen we hier een Missa pro defunctis a cinco aan. Kortom een vijfstemmige mis met de delen: 1. Introitus 2. Kyrie 3. Graduale 4. Sequentia 5. Offertorium 6. Sanctus 7. Benedictus 8. Agnus Dei 9. Communio.

Maar in de catalogus van de Muziekbibliotheek van de Omroep is ook sprake van een vierstemmige Missa pro defunctis, uitgegeven in 1975 door het Instituto Español de Musicología in Música Hispana, Serie B: Polofonía, 3. Deze Missa pro defunctis bevat de delen: 1. Introitus 2. Kyrie 3. Graduale 4. Offertorium 5. Sanctus 6. Agnus Dei. In het Spaanstalige voorwoord wordt de geschiedenis van deze mis uit de doeken gedaan. Ook Oxford Music Online biedt uikomst. Het betreft hier een late onuitgegeven mis, door Morales gecomponeerd na zijn terugkeer naar Spanje, dus na 1545.

Kortom, van HET Requiem van Morales kan geen sprake zijn. Omdat in de seizoensbrochure van de ZaterdagMatinee bij de concerttoelichting sprake is van het jaar 1544 kunnen we wel aannemen dat de in 1544 in Rome gedrukte mis wordt uitgevoerd. Het werk wordt ten gehore gebracht door The Sixteen, maar ook de website van dit befaamde Engelse gezelschap maakt slechts vermelding van het Requiem van Morales.

De live-uitzending op zaterdag 28 mei zal duidelijkheid moeten geven. Met gespitste oren moet het mogelijkheid zijn te horen of er een vier- of vijfstemmig requiem wordt uitgevoerd! Ongetwijfeld biedt ook het programmaboekje meer informatie. Dit boekje zal later deze week online toegankelijk zijn via de website van Radio 4/ZaterdagMatinee.

Het vermelden van versies en het toevoegen van overige gegevens ter identificatie c.q. onderscheiding bij werken met dezelfde titel (en het weten dát er meerdere versies resp. werken met dezelfde titel zijn ook al zijn die werken zelf niet aanwezig): dat is gefundenes Fressen voor muziekbibliothecarissen en levert een bijdrage aan de hoge kwaliteit van de catalogus van de Muziekbibliotheek van de Omroep. Hoe weet je anders waarover je het hebt!

Meer informatie over het concert

Laatste aanpassing op dinsdag 24 mei 2011

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Wie kent er HET Requiem van Morales?