Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Ere Zilveren Reissmicrofoon voor Muziekcentrum van de Omroep

Vanwege inzet voor klassieke en populaire muziek
 

Gistermiddag maakte de jury van de Stichting Nipkow bekend dat het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) de Ere Zilveren Reissmicrofoon is toegekend voor zijn inzet voor de klassieke en populaire muziek. De prijs is een erkenning voor de onophoudelijke inspanning die de omroepensembles sinds 1945 leveren voor het stimuleren en in stand houden van een levende muziekcultuur in Nederland. Het MCO is momenteel in gesprek met minister Van Bijsterveldt van OCW over de toekomst van de MCO-ensembles die op dit moment allerminst zeker is. Het MCO beschouwt de toekenning van de Ere Zilveren Reissmicrofoon als een welkome steun in de rug.

Het Radio Filharmonisch Orkest, de Radio Kamer Filharmonie en het Groot Omroepkoor zijn bijna wekelijks te horen in de omroepseries De Vrijdag van Vredenburg, NTR ZaterdagMatinee en het Zondagochtend Concert die live worden uitgezonden op Radio 4. Zij zijn hierin verantwoordelijk voor het brengen van nieuw en minder bekend repertoire in de context van de mijlpalen uit de muziekgeschiedenis. Alleen al komend seizoen (2011-2012) brengen de MCO-ensembles 14 wereld- en 17 Nederlandse premières. Het Metropole Orkest, het enige pop- en jazzorkest in deze bezetting (met strijkers en blazers) ter wereld, werkte afgelopen jaar samen met onder meer Tori Amos, Moke, Al Jarreau en de Basement Jaxx, en brengt vernieuwende arrangementen die in februari jl. in Los Angeles werden onderscheiden met een Grammy Award voor Best Arrangement.
Daarnaast beschikt de Muziekbibliotheek van het MCO over een van de grootste collecties bladmuziek in Europa – 65 jaar muzikale omroepgeschiedens wordt hier gekoesterd – en is MCO Educatie voortdurend actief om kinderen en jongeren te interesseren voor en betrekken bij klassieke en populaire muziek. Zo start vandaag de zesdelige wekelijkse serie Muziek klassiek op NTR Schooltv, een coproductie tussen NTR Podium en het MCO (Nederland 3, 10:30-10:45).

De Zilveren Reissmicrofoon is een prestigieuze Nederlandse radioprijs die voor het eerst is uitgereikt in 1966. Vanaf 1975 is de prijs ondergebracht bij de Stichting Nipkow, bekend van de Zilveren Nipkowschijf. De Ere Zilveren Reissmicrofoon is nog maar vier keer eerder uitgereikt, onder meer aan Ischa Meijer (1995) en het Metropole Orkest (1998, onderdeel van het MCO). Voor meer informatie, kijk op www.nipkowschijf.nl.

Laatste aanpassing op dinsdag 10 mei 2011

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Ere Zilveren Reissmicrofoon voor Muziekcentrum van de Omroep