Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Operazanger Willy CARON overleden

DEN HAAG - Afgelopen maandag is in zijn woonplaats Den Haag de opera- en operettezanger Willy CARON (1934-2010) overleden.

Caron groeide op in een muzikaal gezin en bespeelde, voordat zijn stem werd ontdekt, al op jeugdige leeftijd diverse instrumenten. Na zijn diploma solozang/opera in 1966 te hebben behaald aan het conservatorium in Amsterdam, studeerde hij verder bij de zangpedagoge Paula Lindberg.
De tenor was daarvoor (in 1964) al ontdekt toen hij het Internationale Verdiconcours in Venetië won. Het Italiaanse publiek bejubelde hem als "de Nederlandse Caruso". Ook tijdens het Internationale Vocalistenconcours in België erkende men zijn talent: in 1965 (in Verviers) haalde hij de tweede prijs en een jaar later (in Brussel) de eerste prijs. De pers omschreef hem als "een stemwonder om wie 's werelds grootste operahuizen nog zullen vechten". Daarna trad hij op in heel Europa en was hij tien jaar verbonden aan de Städtische Oper in Keulen.

In Nederland maakte Caron veel opnamen als solist met de Mastreechter Staar en het Promenade Orkest. Tussen 1970 en 1993 trad hij regelmatig op met diverse omroepensembles. Zo was hij (begin jaren '80) vaak te horen in radioprogramma's als Café chantant (TROS) en AVRO Diligence. Ook op tv was hij regelmatig te zien en te horen o.a. met het Promenade Orkest onder Jan Stulen. Hij zong ook bij het Limburgs Symphonie Orkest, onder leiding van André Rieu senior.

In 1998 richtte de zanger het Willy Caron Muziektheater op, een instituut dat klassieke muziek breed toegankelijk wil maken. Tien jaar later werd Caron benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Willy Caron bereikte de leeftijd van 75 jaar.

Bronnen:
NOS
Website Dutch divas

Laatste aanpassing op donderdag 29 april 2010

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Operazanger Willy CARON overleden