Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Duitse componist Johannes FRITSCH overleden

HILVERSUM - Afgelopen donderdag overleed de Duitse componist, publicist en docent compositie Johannes FRITSCH (1941-2010).

Fritsch studeerde aan het begin van de 60-er jaren aan de Hochschule für Musik Köln (o.a. bij Bernd Alois Zimmermann). Als altviolist speelde hij tussen 1964 en 1970 in het Stockhausen-Ensemble en werkte hij in de befaamde Elektronische Studio van de Westdeutsche Rundfunk (WDR).

Sindsdien ontwikkelde Fritsch zich tot een bepalende figuur in de nieuwe muziek in Duitsland. Zo doceerde hij aan de Darmstädter Akademie für Tonkunst en bij de Internationalen Ferienkursen in Darmstadt en was hij van 1974 tot 1998 bestuurslid van het Institut für Musik und Musikerziehung Darmstadt. In 1984 accepteerde hij de post van hoogleraar compositie aan de Staatliche Hochschule für Musik in Keulen.
Samen met collega-componisten Rolf Gehlhaar en David Johnson stond Fritsch in 1971 bovendien aan de basis van de eerste Duitse uitgeverij voor componisten, de in Keulen gevestigde Feedback-Studio-Verlag.

Zijn compositorische oeuvre vertoont al sinds de jaren '60 postmodernistische trekken (stijlvermenging). Het omvat - naast muziektheaterwerken, symfonische en kamermuziek - talrijke elektronische composities.

LINKS:
Feedback Studio-uitgaven in de MCO MB-collectie
In memoriam Johannes Fritsch (Duitstalig)
Meer informatie over Johannes Fritsch (Duitstalig)

Laatste aanpassing op maandag 3 mei 2010

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Duitse componist Johannes FRITSCH overleden