Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Duitse arrangeur Peter HERBOLZHEIMER overleden

KEULEN - Afgelopen zaterdag stierf de Duitse orkestleider, arrangeur en voormalig trombonist Peter HERBOLZHEIMER (1935-2010).

Herbolzheimer kwam ter wereld op de laatste dag van 1935 in Boekarest. Op 16-jarige leeftijd kwam hij naar Duitsland en studeerde trombone in Neurenberg. Na zijn studie speelde hij in diverse jazzensembles, waaronder het orkest van Bert Kaempfert. In 1969 stichtte hij zijn eigen bigband Rhythm Combination & Brass waarin Metropole Orkest-coryfeeën als Bart van Lier, Jan Oosthof en Peter Tiehuis en cracks als Ack van Rooyen en Ferdinand Povel speelden.
In 1972 schreef hij samen met Dieter Reith en Jerry van Rooyen muziek voor de Olympische Spelen van München. Daarna was hij meer dan 15 jaar verantwoordelijk voor de blazersarrangementen voor het Panikorchester van Udo Lindenberg, waarin hij zelf trombone speelde. Vanaf 1987 leidde hij met groot enthousiasme het BuJazzO (Bundesjazzorchester), een opleidingsorkest voor talentvolle musici.
In de vroege jaren '70 werd Herbolzheimer een veelgevraagd arrangeur voor The Skymasters en het Metropole Orkest, voor programma's als AVRO's Swingtime, speciale gelegenheden (60 jaar AVRO in 1983, jubileumconcert Greetje Kauffeld 2007) en festivals (Holland Festival 1972, Nordring rendez-vous 1973/74). Soms beroemde solisten als Art Farmer, Greetje Kauffeld, Hubert Laws en Toots Thielemans vertolkten dan zijn arrangementen.
Als een van de hoogtepunten uit zijn carrière vermeldt Herbolzheimer de samenwerking met Herbie Hancock en het Metropole tijdens het North Sea Jazz Festival van 1994.

Peter Herbolzheimer bereikte de leeftijd van 74 jaar.

LINKS:
Officiële website
Bekijk Herbolzheimers arrangement van Pat Metheny's Better days ahead (met solo van MO-gitarist Peter Tiehuis)
In memoriam (Frankfurter Allgemeine Zeitung)
Arrangementen van Peter Herbolzheimer in onze bladmuziekcatalogus
Composities van Peter Herbolzheimer in onze bladmuziekcatalogus

Laatste aanpassing op donderdag 8 april 2010

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Duitse arrangeur Peter HERBOLZHEIMER overleden