Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Arrangeur Jerry VAN ROOYEN overleden

HILVERSUM - Vanochtend is arrangeur, bandleider, trompettist en componist Jerry VAN ROOYEN (1928-2009) overleden in zijn woonplaats Goor.

Jerry van Rooyen werd als Gerard Gijsbertus Jacobus van Rooijen op 31 december 1928 in Den Haag geboren. Tussen 1947 en 1950 studeerde hij trompet aan het Haagse conservatorium. Door een studentenuitwisseling kwamen hij en zijn jongere broer Ack in New York terecht, waarna ze wisten welk muzikale pad te volgen.

De broers Van Rooijen speelden een belangrijke rol in de introductie en verspreiding van de moderne jazz in Nederland. In 1955 traden ze als trompettisten toe tot radiobigband The Ramblers, waarvoor Jerry ook arrangementen schreef. Eind 50-er jaren leidde hij in Parijs een orkest voor Fontana Records (Philips). Zo leerde hij onder anderen Michel Legrand, Claude Bolling en Quincy Jones kennen. Halverwege de jaren '60 werd hij artistiek leider en arrangeur van de bigband van de Sender Freies Berlin. In 1972 schreef Van Rooyen samen met twee Duitse componisten de muziek voor de Olympische Spelen van München. Daarna keerde hij terug naar Nederland. Hij kreeg van Dolf van der Linden het verzoek om een arrangement te maken van diens Parklane serenade. Talloze arrangementen voor het Metropole Orkest volgden.

Tussen 1985 en 1995 vormde Van Rooyen - als leider - de WDR Big Band Köln om van een dansorkest tot een gerespecteerde jazz-bigband. Na het overlijden van chef Rogier van Otterloo (in 1988) is hij tevens vaste gastdirigent van het Metropole Orkest totdat Dick Bakker (in 1991) als orkestleider wordt aangetrokken. Ook na die tijd staat hij regelmatig voor het orkest.

Jerry van Rooyen bereikte de leeftijd van 80 jaar.

LINKS:
Klik hier voor een selectie van Van Rooyens composities in onze catalogus
Lees hier een interview met Jerry van Rooyen (Metro Friends, nr. 13, 2004)
Beluister Improvisation door het combo Jerry van Rooyen & Herman Schoonderwalt (1962)
Beluister een fragment uit Van Rooyens filmmuziek voor The great bank robbery (1967/1968)

Laatste aanpassing op dinsdag 15 september 2009

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Arrangeur Jerry VAN ROOYEN overleden