Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Componist Jochem SLOTHOUWER overleden

AMSTERDAM - Op 70-jarige leeftijd is zondag componist en operadirigent Jochem SLOTHOUWER (1938-2009) overleden.

Slothouwer studeerde eerst aan het Amsterdamse Muzieklyceum (piano en muziektheorie) en daarna aan de Akademie Mozarteum in Salzburg (orkestdirectie, piano, en - bij Hans Werner Henze - compositie). Na enige jaren werkzaam te zijn geweest aan diverse theaters in o.a. Ulm, Keulen en (West-)Berlijn keerde hij terug in Nederland om de muzikale leiding van de Studio van de Nederlandse Operastichting op zich te nemen. In 1973 werd hij waarnemend directeur van het Amsterdams Muzieklyceum, een functie waarin hij veel heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de fusie met het Amsterdams Conservatorium. In 1980 besloot hij verder te gaan als freelance dirigent, uitvoerend musicus en componist. Vorig jaar was hij 'composer in residence' tijdens het Peter de Grote Festival dat in Noord-Nederland en Ostfriesland (Duitsland) plaatsvond.

In de periode tussen 1968 en 1980 dirigeerde Slothouwer regelmatig de omroep-ensembles (Groot Omroepkoor, Omroeporkest, Radio Kamerorkest en Radio Filharmonisch Orkest) in operaproducties. Onder zijn leiding beleefden Henze's Der junge Lord, Brittens Albert Herring en The good soldier Schweik van de Amerikaanse componist Robert Kurka uitvoeringen bij De Nederlandse Opera.
In 1980 dirigeerde Slothouwer het Omroepkoor en solisten (o.a. Jard van Nes en Sonja van Lier) in zijn eigen a cappella-opera Il trionfo d'amore sulla magia. Een twee jaar later geplande uitvoering van zijn tweede, komische opera Daradiridatumtarides werd op het laatste moment geannuleerd.

Laatste aanpassing op woensdag 26 augustus 2009

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Componist Jochem SLOTHOUWER overleden