Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

"Vernieuwer" Piet VEENSTRA overleden

Den Haag - Op 1 augustus jl. is repertoirevernieuwer Piet VEENSTRA (1923-2009) overleden op 86-jarige leeftijd. Dit maakte zijn familie bekend.

Veenstra is in zijn lange carrière van grote betekenis geweest voor de moderne klassieke muziek in Nederland. Hij begon in 1945 als cellist bij het Residentie Orkest in Den Haag, waarvan hij na 33 jaar artistiek directeur werd. Het orkest besteedde vooral veel aandacht aan de moderne Franse muziek.
In 1980 kreeg Veenstra een Edison voor de uitgave van de platencassettes 400 jaar Nederlandse muziek. Hij ontving verder diverse prijzen en onderscheidingen, waaronder de Jan van Gilseprijs, de Evert Cornelisprijs, een Franse en een Tsjechische onderscheiding. Bovendien werd hij geridderd in de Orde van Oranje Nassau.

Na zijn pensionering in 1985 werd Veenstra artistiek coördinator bij het Nederlands Balletorkest en adviseerde hij dertien jaar lang het Noord-Hollands Philharmonisch Orkest (NPhO) in Haarlem. Daarnaast was hij artistiek directeur bij het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO) in Amsterdam. Per 1 januari 1997 verplichtte toenmalig cultuurminister Nuis de orkesten om minimaal 7 procent Nederlandse muziek te programmeren. Het KCO vroeg Veenstra daarom een lijst te maken van de 145 beste Nederlandse symfonische composities, later Index Veenstranianum genoemd.

In zijn woonplaats Den Haag organiseerde de bevlogen Veenstra voor de stichting Het Luistermuseum drie educatieve cursussen (De verkenning, De herkenning en De erkenning) waarin de moderne muziek aan de hand van inleidingen en live uitvoeringen werd geduid.
Pas op zijn tachtigste ging Veenstra definitief met pensioen.

LINK:
In memoriam in HS Magazine (Nr. 4, 2009)

Laatste aanpassing op vrijdag 13 november 2009

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

"Vernieuwer" Piet VEENSTRA overleden