Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Muziekbibliotheek onmisbaar

De Nederlandse Publieke Omroep ziet geen mogelijkheden om incidentele of structurele middelen ter beschikking te stellen voor de instandhouding van de dienstverlening van de Muziekbibliotheek ten behoeve van de publieke omroep.
Voor de in de afgelopen 85 jaar opgebouwde collecties wordt nu naar oplossingen gezocht. Dit betreft zowel het omroeperfgoed als de gebruikscollectie en onder meer het digitaliseringsproject Muziekschatten. De haalbaarheid van een nieuw op te richten Nationale Muziekbibliotheek in het Haagse Spuiforum wordt momenteel onderzocht.

> Meld u aan voor de e-nieuwsbrief van de Muziekbibliotheek en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen

Toekomst Muziekbibliotheek 


In het programma Knevel & Van den Brink was dinsdag 25 juni theater- en kleinkunstkenner Jacques Klöters te gast. Hij vertelde over de recente vondst van materiaal van Toon Hermans en over het lot van de Muziekbibliotheek (kijk vanaf 2'56'' en 40'35'').

Get Adobe Flash Player
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.
 

Het programma EenVandaag - het nieuws- en actualiteitenprogramma van AVRO, TROS en NOS - besteedde vrijdag 21 juni aandacht aan de Muziekbibliotheek van de Omroep: sitestat

Zondag 12 mei besteedde het VPRO-programma Vrije Geluiden aandacht aan het plan voor een nationale muziekbibliotheek. NMI-directeur Frits Zwart pleit voor behoud van de collectie van de Muziekbibliotheek. Bekijk de uitzending (vanaf 12'40'').

Op 1 mei zond het VARA-programma DeGids.FM een fraaie reportage uit over de bedreigde collectie van de Muziekbibliotheek. Verslaggever Botte Jellema kwam op bezoek en interviewde manager Martie Severt.




23 april 2013, de Volkskrant
'De bladmuziekbibliotheek van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) is mogelijk gered van de oudpapierbak', schrijft Persis Bekkering in de Volkskrant over de recente ontwikkelingen met betrekking tot de Muziekbibliotheek van de Omroep. 'Het Hilversumse MCO heeft samen met een aantal partijen een plan ontworpen voor een Nationale Muziekbibliotheek, een nationale collectie bladmuziek'. De gemeente Den Haag heeft zich achter dit plan geschaard. 'In 2018 moet de Nationale Muziekbibliotheek de deuren openen. Het MCO, dat een van de grootste en belangrijkste collecties van Europa heeft, zal dan samen met de verzamelingen van het Nederlands Muziekinstituut, het Koninklijk Conservatorium en de Openbare Bibliotheek van Den Haag één collectie vormen, gehuisvest in een drietal locaties aan het Spui.' […] 'Een nationale bladmuziekcollectie is een begrip dat in andere Europese landen zoals Engeland en Frankrijk bekend is, maar nieuw is voor Nederland. "Momenteel wordt hard gewerkt aan een landelijke catalogus van alle boeken in Nederlandse bibliotheken", zegt Martie Severt, manager van de MCO-bibliotheek, "Daar hoort dan ook een muziekcatalogus bij".'

 

 

Muziekschatten

De Muziekbibliotheek heeft in het kader van het project Muziekschatten de afgelopen jaren een deel van de collectie bladmuziek gedigitaliseerd en online voor eenieder toegankelijk gemaakt. De concertvideoserie Muziekschatten in Concert toont enkele uitvoeringen van composities uit deze collectie:  
>  Sonate voor cello-solo van Bernhard van den Sigtenhorst Meyer 
>  Drei Quartette opus 24 van Catharina van Rennès
>  Songe d'automne van Archibal Joyce
Drie liederen van Francesco Paolo Tosti 

Meer over 'Muziekschatten' en andere digitaliseringsprojecten.

Lees het artikel van Jan Jaap Kassies: Sluiting dreigt...   



Hieronder vindt u artikelen en reacties uit binnen- en buitenland naar aanleiding van de dreigende sluiting van de Muziekbibliotheek.
U kunt zelf ook een reactie plaatsen.

Wie zorgt voor het muzikaal cultureel erfgoed?

Vrijdag 22 februari 2013, Trouw
Sandra Kooke schreef voor Trouw een artikel over het aanstaande lot van de muziekbibliotheekcollectie. Wie voelt zich verantwoordelijk voor dit muzikaal cultureel erfgoed? NMI-directeur Frits Zwart: 'Natuurlijk moet er een oplossing komen voor de waardevolle collectie van het MCO. Daarbij komt dat alle muziekbibliotheken achteruit zijn gegaan door bezuinigingen. Eén plek waar dat muzikale erfgoed bijeen komt, is een aantrekkelijke gedachte'.
> Lees verder op de site van de Muziekbibliotheek 'Wie zorgt voor het muzikaal cultureel erfgoed?'
 

Zorgen om omroepcollecties

Donderdag 21 februari 2013, NRC
In de NRC verscheen een artikel van Leendert van der Valk over de bedreigde collecties van de Wereldomroep en de Muziekbibliotheek. Mediahistoricus Huub Wijfjes is verbijsterd en uit zijn grote zorgen: 'Als niemand die collectie begrijpt, komen de managers die puur economisch denken. Levert het nu geld op? Nee, dan verkopen we het of we vernietigen het. Het lastige met archieven is, als het eenmaal weg is, komt het nooit meer terug.'
> Lees verder op de site van de Muziekbibliotheek: 'Leuren met de watersnoodverslagen'
 

Erfgoedprofessor Noordegraaf: 'Erfgoedsector en Ministerie moeten handen ineenslaan'

Donderdag 21 februari 2013, Nieuwsuur
Donderdag 21 februari besteedde het NOS-programma Nieuwsuur aandacht aan de zorgwekkende situatie rond de collecties van de Wereldomroep. UvA-hoogleraar Erfgoed en Digitale cultuur Julia Noordegraaf, hield daarin een pleidooi voor ontwikkeling van 'een samenhangende visie' door de erfgoedsector en het ministerie met betrekking tot omroepgerelateerde collecties. Noordegraaf: 'Ik ben bang dat met de toekomst van het omroepbestel er misschien nog wel meer van dit soort kwesties bovenkomen'.
> Lees verder en bekijk de uitzending van Nieuwsuur


'Onttakeling van een schatkamer'

Dinsdag 4 december 2012, Gooi- en Eemlander
Hans Hoogenboom van de Gooi- en Eemlander sprak met algemeen directeur Anton Kok over de Muziekbibliotheek. Onder de kop 'Onttakeling van een schatkamer' is in de editie van 4 december onder meer te lezen: "Naast de zware bezuinigingen op de omroeporkesten - de slag om het Metropole Orkest woedt nog steeds - valt per 1 januari al het doek voor de fameuze muziekbibliotheek […]. Om dit tot over de grenzen gerespecteerde, 67 jaar oude instituut in leven te houden, is vier ton nodig. Dat geld is er niet". De publieke omroep heeft besloten alleen geld beschikbaar te hebben voor het verzorgen van de bladmuziek op de lessenaars van koor en orkesten van de omroep. 'Een sterfhuisconstructie' aldus Hans Hoogenboom, die de ernstige behoefte onderstreept aan 'een landelijk plan hoe verder te gaan met de muziekcollecties'. 

'In het ergste geval moet alles bij het oud papier'

Vrijdag 23 november, De Telegraaf
In De Telegraaf van vrijdag 23 november besteedt journalist Thiemo Wind uitgebreid aandacht aan de situatie bij de Muziekbibliotheek van de Omroep en spreekt hij met Martie Severt, manager van de Muziekbibliotheek. 'In het ergste geval', vreest deze als er volgend jaar in Hilversum geen geld meer is, 'moet alles bij het oud papier'. 'Dit is wél het  muziekarchief van de publieke omroep... alles wat in tientallen jaren op muziekgebied speciaal voor de radio of televisie is geproduceerd, wordt hier bewaard'. Genoemd worden de meer dan 200.000 arrangementen, waaronder 18.000 voor het Metropole Orkest van artiesten als Jerry van Rooyen, Rogier van Otterloo, Dolf van der Linden, Tonny Eyk en Harry Bannink. Ook wordt gewezen op de onlangs teruggevonden handschriften van Hanns Eisler en natuurlijk de duizelingwekkende collectie symfonisch repertoire. Niemand in Hilversum wenst verantwoordelijkheid te nemen voor de bibliotheekcollecties. 'We dreigen tussen wal en schip te raken. Alle partijen verschuilen zich en dat is heel makkelijk. Als zij niets doen, verdwijnen wij vanzelf.' 

Vorhang zu! Muziekbibliotheek des MCO Hilversum bald in Altpapiercontainern?

Woensdag 28 november 2012, info-netz-musik
Artikel op info-netz-musik, waarin Jutta Lambrecht aandacht vraagt voor de dreigende problemen bij de Muziekbibliotheek. Jutta Lambrecht is sinds 1991 hoofd van de afdeling Recherche Musik und Noten van de WDR in Köln en onder andere lid van de IAML (International Association of Music Libraries, Archives and Documentation Centres).

Muziekcentrum van de Omroep library being dismantled

Woensdag 28 november 2012, IAML
Bijdrage van Andrew Justice, te lezen op de site van de IAML: "Recent plans by the Dutch government to dismantle the Broadcast Music Centre in Hilversum […] may result in the disappearance of one of western Europe's largest sheet music libraries. Unless independent funds can be raised by the MCO library in the next nine months, the scores will be sold to dealers or worse. Around 5,000 have already been digitized, the rest will be lost…"

Laatste aanpassing op woensdag 26 juni 2013

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Muziekbibliotheek onmisbaar