Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Uyt den ouden Doosch: Muziek bij hoorspelen

Het Muziekschatten-project van de Muziekbibliotheek nadert zijn voltooiing. De geselecteerde stukken in de categorieën klassieke muziek (inclusief koorwerken), salonmuziek en tunes zijn al enkele maanden beschikbaar om via de speciale website www.muziekschatten.nl te bekijken en te downloaden, de overige onderdelen komen de komende maanden aan bod: populaire liedjes en arrangementen.

Laatstgenoemd begrip is min of meer een jargonterm: het betreft handgeschreven muziek die werd gespeeld door de honderden zgn. ‘radio-ensembles’, die vanaf de jaren ’20 tot ’60 actief waren. Deze varieerden in grootte van trio tot bigband, en speelden muziek van klassiek tot moderne jazz.

Bij de selectie van te digitaliseren muziek kwamen ook andere onderdelen van de collectie weer ‘aan het licht’. Deze zijn grotendeels nog onontgonnen, mede doordat ze (nog) niet zijn ontsloten via de geautomatiseerde catalogus. Een van de ‘oude hoofdgroepen’ bevat de muziek bij hoorspelen. Dit genre was in de jaren ’50-’60 erg populair, en krijgt de laatste jaren weer meer aandacht.

Voor deze hoorspelen werd uiteraard veel muziek geschreven. Deze werd in het algemeen gespeeld van handgeschreven partijen en bleef onuitgegeven. Dat veel uitvoeringsmateriaal wel is bewaard zal voor menigeen een verrassing zijn. Dat er namen aan verbonden zijn als Jurriaan Andriessen, Meindert Boekel, Ton de Leeuw en Harry Bannink is ook een vermelding waard. Vermoedelijk omdat het om ‘functionele muziek’ gaat zijn deze composities vaak niet terechtgekomen in de oeuvrecatalogi van de deels toch bekende namen.

Het is boeiend om te zien dat figuren met zeer uiteenlopende achtergrond zich met dit genre hebben beziggehouden.
Nog een paar namen van hoorspelcomponisten van wie materiaal in de MB aanwezig is: Hugo de Groot en (zijn dochter) Els(e) van Epen-de Groot, Benedict Silberman, Simon Pluister, Meindert Boekel, Dolf van der Linden, Hans Lachman, Rudolf Karsemeijer, Hans Krieg en Oscar van Hemel. Ook Willem Vogt, lange tijd directeur van de AVRO, schreef in de dertiger jaren een hoorspel: Koning Midas heeft ezelsoren, met muziek van (dirigent) Nico Treep.

De onlangs overleden Adriaan Bonsel (oud-RFO-fluitist) schreef muziek bij zeker vier hoorspelen (zie hier).

LINK:
Muziekschattenwebsite

Laatste aanpassing op vrijdag 2 september 2011

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Uyt den ouden Doosch: Muziek bij hoorspelen