Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Uyt den ouden Doosch: Boris Lensky

Bij de selectie van bladmuziek voor het project Muziekschatten van de muziekbibliotheek komen soms verrassingen boven water, die aanleiding vormen tot enig speurwerk.

Zo zijn er twee uitgaven gedigitaliseerd van composities van Boris LENSKY (1883-1972). Deze naam zal niet iedere lezer bekend in de oren klinken; toch is hij decennialang op uiteenlopende terreinen zeer actief geweest als violist, Stehgeiger, dirigent en componist.

Na een korte klassieke periode (o.a. het Concertgebouworkest) kiest hij voor de amusementsmuziek. Hij krijgt de leiding over een bioscooporkest en speelt o.a. in Cinema Palace in Amsterdam. Hij schreef ook filmmuziek en acteerde in de film De Stradivarius (1914).

Onlangs was ik op bezoek bij Vereniging De Weergever, een club van liefhebbers van 78toeren-platen. Ik ben zelf geen kenner op dit terrein, maar ben er sinds enige tijd wel meer in geïnteresseerd geraakt. Enerzijds lijkt de 78toeren-periode (die nog tot in de jaren ’50 duurde) ver van ons af, aan de andere kant hebben duizenden musici wier namen wel een min of meer bekende klank hebben, toen opnamen gemaakt. Uiteraard is een deel van hun platen later op langspeelplaat of CD overgezet, maar dat geldt vooral voor de ‘grote namen’.

Bij De Weergever bladerde ik door een paar bakken met platen waarop veelal lang vervlogen namen stonden vermeld. Van populaire liedjes tot opera-aria’s: een zeer uiteenlopend repertoire is er te vinden. Plotseling zag ik drie schijven met op het label de naam ‘Boris Lensky’. Ik wilde natuurlijk graag eens horen hoe hij speelde, en vond iemand die bereid was de opname op CD over te zetten. Dat was een week later gebeurd, en zo kon ik dan na ruim 90 jaar horen hoe Lensky in Londen o.a. de Méditation uit Thaïs speelde! Het was prachtig. Ineens ben je terug in de tijd waarin er nog geen schutting stond tussen ‘lichte’ en ‘klassieke’ muziek. (En dan lees je vervolgens dat hij vanaf 1915 honderden opnamen heeft gemaakt voor het label Columbia…)

Boris Lensky speelde zo’n 15 jaar lang in diverse radio-ensembles, waaronder het AVRO-Orkest. In de Tweede Wereldoorlog werden vrijwel al zijn handgeschreven composities in beslag genomen.

Rond 1920 nam Lensky een medley van Sinterklaasliedjes op; deze is te beluisteren via http://old.radio4.nl/page/blog/6826/40.
Binnenkort zijn de twee composities voor viool en piano van Boris Lensky in de collectie van de muziekbibliotheek (Czardas en Coquette) te vinden via de speciale Muziekschatten-website met gedigitaliseerde bladmuziek.

LINK:
Lees Rolf den Otters blog over Boris Lensky

Laatste aanpassing op woensdag 26 januari 2011

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Uyt den ouden Doosch: Boris Lensky