Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

(Inter)nationale respons op mogelijke opheffing Muziekbibliotheek van de Omroep

"Stel: het Muziekcentrum van de Omroep wordt opgeheven? Wat kost dat? Niemand kijkt ernaar, want de enorme hoeveelheid geld voor een sociaal plan – ik kan er na de fusies die uiteindelijk het NedPhO opleverden over meepraten – komt uit een ander potje. Wat te denken van het gebouw van het MCO in Hilversum dat voor veel geld gebouwd is. Je kunt er straks niets meer mee, omdat het als publiek gebouw in een volledig verkeerde wijk zal staan. En dan de muziekbibliotheek in Hilversum, de grootste in Nederland. Het maakt me sprakeloos."

Hartmut Haenchen (Trouw, 9 november)

♪♪♪♪♪


"De Muziekbibliotheek van het Muziekcentrum van de Omroep is, net als de omroepensembles, van onschatbare betekenis voor het Nederlandse muziekleven. De voortreffelijke online toegankelijk catalogus stelt iedereen in de gelegenheid zelf kennis te nemen van omvang en reikwijdte van de collectie. Deze collectie is uniek voor Nederland en heeft ook internationaal een zeer grote reputatie.
Deze bibliotheek beheert niet alleen de door de klassieke muziekensembles uitgevoerde werken en alle arrangementen van het Metropole Orkest maar er is ook een groot historisch archief met muziekarrangementen van de honderden amusementsensembles uit het omroepverleden. Daarnaast bevat de bibliotheek een omvangrijke en unieke collectie partituren in alle muzikale genres en stijlen. Van middeleeuwen tot heden, van klassiek tot jazz en pop, van symfonieorkest tot ensemble, van gemengd koor tot solist. Deze collectie vormt de afspiegeling van het zeer gevarieerde muziekbeleid dat altijd door de publieke omroep is gevoerd, in studio-opnames, concertseries en concertregistraties. Veel partituren en muziekwerken zijn nergens anders in Nederland beschikbaar en mogen niet verloren gaan. Deze collectie is van grote waarde en heeft een betekenis voor de hele Nederlandse muziekwereld, voor dirigenten, muziekstudenten, musicologen en musici, en dus ook voor mij."

Reinbert de Leeuw

♪♪♪♪♪


De opheffing van het MCO is een schokkend en verontrustend bericht. Dat in het kielzog daarvan ook nog een uiterst kostbare muziekbibliotheek dreigt teloor te gaan zal velen zijn ontgaan. De muziekbibliotheek van het MCO, ten dienste van de omroepensembles en de muziekprogrammering van de omroepen, omvat een rijke collectie die is opgebouwd rond het werk van de omroepen en van de ensembles daaraan verbonden.
Met de onzalige voornemens tot opheffing van de omroepensembles komen ook deze collecties in de gevarenzone: goed toegankelijk en kostbaar muzikaal erfgoed wordt op deze manier ernstig bedreigd.

Frits Zwart, Directeur Nederlands Muziek Instituut

♪♪♪♪♪


"De MCO-Muziekbibliotheek beschikt over een enorme collectie bladmuziek van internationaal topniveau. De bibliotheek is een Fundgrube voor alle muzikale genres en stijlen. De verzameling is aangelegd ten behoeve van de muziekensembles van de omroep; zij weerspiegelt dan ook de zeer vooraanstaande rol die deze ensembles al decennia lang vervullen in het Nederlandse muziekleven. Niet alleen de collectie klassieke muziek (ca. 350.000 titels) maar ook de collectie lichte muziek is van topniveau. De Nederlandse omroepgeschiedenis is doordrenkt van lichte muziek en die lichte muziek is in de MCO-Muziekbibliotheek gedocumenteerd vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw. Het meest bijzonder zijn de zgn. arrangementen (ca. 220.000 stuks). Dat zijn speciaal voor de radio- en televisiepraktijk en voor bepaalde artiesten vervaardigde versies van muziekstukken. Deze arrangementen geven een uniek beeld van de lichte muziek-praktijk bij de Nederlandse omroep.
Gezien het voorafgaande is MCO-Muziekbibliotheek ook een belangrijke bron voor muziekwetenschappelijk onderzoek. Studenten en docenten van de universitaire opleidingen muziekwetenschap maken er regelmarig gebruik van."

Joost van Gemert | Informatie & Marketing / Vakspecialist Uitvoerende kunsten en Communicatie- en Informatiewetenschappen | Universiteitsbibliotheek Utrecht | www.uu.nl/library

♪♪♪♪♪


The entire staff at the RIPM International Center deplores the proposal to dismantle such internationally recognized Dutch organizations--and to destroy the musical culture for which the Dutch have been, to date, so highly regarded.’
Professor H. Robert Cohen, RIPM

♪♪♪♪♪


De muziekbibliotheek van het MCO is een onmisbaar instituut voor Nederlandse en buitenlandse musici en (professioneel) geïnteresseerden.
De meer dan tachtig jaar bestaande bibliotheek is één van de meest unieke ter wereld om bovengenoemde redenen. De bibliotheek is er vooral voor Nederland, maar laten we de (zo nodige) uitstraling naar het buitenland niet onderschatten.
De service is excellent qua dienst, betrokkenheid en menselijkheid. Men wordt behandeld, tamelijk bijzonder in deze tijd, alsof de bibliotheek er voor iedere klant persoonlijk is.
Mensen, zoals ik, zijn trots, dat een dergelijk instistuut, zoals de Muziekbibliotheek van het MCO bestaat. Daarvan zullen we regering en parlement zeer intensief en 'met volle kracht' moeten overtuigen.

Sigrid van der Linden, muziekproducent
Lees Sigrid van der Lindens volledige statement

♪♪♪♪♪


Het MCO heeft al zijn bladmuziek grondig ontsloten in tegenstelling tot veel bibliotheken. Zodoende is zij een onmisbare hulpbron voor het dagelijks werk van informatiebemiddelaars op de muziekafdeling, want dankzij hun werk kunnen wij muziek vinden die wij wel hebben, maar niet te vinden is via onze eigen catalogus. Verder stellen zij ieder jaar lijsten samen van gedenkjaren van componisten. De afzonderlijke bibliotheken (en musici) hoeven dat dan niet meer te doen en kunnen zo snel aandacht schenken aan deze componisten. Ze zijn, samen met het Nederlands MuziekInstituut, bezig met een digitaliseringsproject. Het zou eeuwig zonde zijn als dat niet afgemaakt kan worden.

Cora Mulder, Openbare Bibliotheek Rotterdam

♪♪♪♪♪


'Please don't close these splendid Music Ensembles. And in particular please save the wonderful music library with it's outstanding web catalogue and brillant search tools! Only few libraries in the world offer such options - we also use and recommend it in Berlin and lots of german music libraries.'

Susanne Hein, Past president of the german branch of the International Association of Music Libraries, c/o Zentral- und Landesbibliothek Berlin

♪♪♪♪♪


The closing of the MCO and with it 3 orchestras, choir, and essential supporting library and education services would be an act of cultural barbarism rarely seen in the civilised world. The Netherlands has been at the centre of European art and music for centuries, and still plays a vital role today which daily enriches everyone's lives. Dutch artists, musicians and the dedicated professionals who support those activities are respected the world over and it is shocking that those who ought to support them propose to abandon them. The closure of the MCO simply must not be allowed to happen.

Richard Chesser, President (IAML UK&Irl)

♪♪♪♪♪


"De Nederlandse Vereniging van Muziekbibliotheken, Muziekarchieven en Muziekdocumentatiecentra (NVMB) onderschrijft dat er over de hele linie zal moeten worden bezuinigd. Zij heeft alleen grote moeite met het feit dat kunst en cultuur hierbij onevenredig lijken te worden getroffen.
Niet alleen de verhoging van de BTW, maar vooral het in het regeerakkoord omschreven, niet nader beargumenteerde voornemen om het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) af te willen schaffen zal grote nadelige gevolgen hebben binnen zowel het Nederlandse muziekleven als de voortrekkersrol die het MCO in het totale veld van het internationale en nationale muziek, bibliotheekwerk en muzikaal erfgoed speelt.
Het voortbestaan van concertseries in bijvoorbeeld het Amsterdamse Concertgebouw en Vredenburg Leidsche Rijn in Utrecht, en daarmee indirect het bestaan van de zalen zelf, komt hiermee onder druk te staan.
Sectoren die toeleverancier voor zowel de orkesten als de bibliotheek zijn, zullen ook een terugval kennen, waardoor het hele culturele veld in een neerwaartse spiraal terecht dreigt te komen. Bijzonder repertoire uit alle genres, tijden en windstreken zal niet meer tot klinken worden gebracht en in de collectie van de muziekbibliotheek worden opgenomen. Concertzalen raken leeg of verdwijnen en de sociale rol voor het publiek wordt ontkend.
Wij roepen iedereen die het Nederlandse muziekleven, muziekbibliotheekwerk en muzikaal erfgoed en de rol die deze in het sociale verkeer een warm hart toedraagt met klem op tegen deze culturele kaalslag te protesteren."

Namens het bestuur van de NVMB, Els van Swol (secretaris)

♪♪♪♪♪


"As music librarians and archivists from Belgium, we find the idea to scrap the Netherlands Broadcasting Music Center catastrophic for the future, not only of the Netherlands, but also of the worldwide music community. The importance of culture and art in society is well-known all over the world. Why not in the Netherlands?"

Jan Dewilde, Bibliotheek Conservatorium Antwerpen, Artesis Hogeschool Antwerpen
Philippe Gilson, Conservatoire royal de Liège
Patrizia Rebulla, Castalia Music
Olivia Wahnon de Oliviera, Bibliothèque du Conservatoire royal de Bruxelles
Johan Eeckeloo, bibliotheek Conservatorium Brussel, Erasmushogeschool

♪♪♪♪♪


The rough annoucement of the closure of the Netherland Broadcasting Music Center, which should pull the disappearance of three orchestras and of a musical library, is a stunning piece of news. As president of the French Group of IAML, I protest against this closure and I call all the members of the French Group to send also their protests.
We would like to bring all our support for the Dutch colleagues.

Laurence Languin, president of the French Group of IAML

♪♪♪♪♪


"On behalf of the International Association of Music Libraries, Archives and Documentation Centres (IAML), I am writing to express, in the strongest possible terms, our opposition to the proposed closure of the Netherlands Broadcasting Music Center.
A country is ultimately defined by its culture. The calibre of that culture, as well as its health and prosperity, is dependent on reliable and ongoing funding from the state. Only in that way can there be the freedom to experiment, to expand horizons, to establish standards and to educate both present and future generations of musicians and audiences. National funding supports the national good.
For more than 60 years, the Netherlands Broadcasting Music Center has shone as a beacon of musical excellence. It has set standards to which others aspire. It has developed world-class orchestral and choral ensembles that contribute to the musical fabric of the Netherlands. Through its efforts and accomplishments, the Netherlands Broadcasting Music Center has become the major pillar upholding a Dutch musical platform that is the envy of the world.
Supporting all of this is the music library, too often the unsung hero of the music profession. But any musician will tell you that without this library foundation and the professional services that it provides, the platform and pillars will collapse. One cannot survive without the other.
The Netherlands Broadcasting Music Center brings enormous credit to the country and its people. It is a showcase of the very finest aspects of Dutch musical life. The removal of funding and the inevitable dismantling of the Netherlands Broadcasting Music Center and its library is an act of cultural terrorism that simply must not be allowed to happen."

Roger Flury
President of the International Association of Music Libraries, Archives
and Documentation Centres (IAML)

♪♪♪♪♪

'Hierbij wil ik protesteren tegen de plannen om het MCO af te schaffen. Als fluitsoliste heb ik dikwijls met de verschillende orkesten gespeeld en opgenomen. Het muzikale niveau is bijzonder hoog. Uit de muziekbibliotheek heb ik dikwijls zeer bijzonder muzikaal materiaal gekregen, er ligt daar een schat aan informatie zowel bladmuziek als opnames. En als artistiek leider van de Leo Smit Stichting en de serie Uilenburger Concerten wil ik mijn gewicht in de schaal leggen voor het behoud van het hele MCO, een bijzonder waardevolle instelling, die een onvervreemdbaar onderdeel van ons muziekleven en onze cultuur uitmaakt.'

Eleonore Pameijer

♪♪♪♪♪

'De orkesten van het MCO maken een substantieel onderdeel uit van het Nederlandse muziekleven door hun zeer hoge kwaliteit, bijzondere programmering en de vele zeer goed bezochte concerten in de beste zalen van Nederland, waaronder het Concertgebouw met onder andere de fantastische Matinee serie. Worden deze ensembles afgeschaft dan heeft dat desastreuze gevolgen voor een in 65 jaar opgebouwde unieke muziekcultuur. De Muziekbibliotheek van het MCO bevat een grote, exclusieve verzameling muziek die een afspiegeling is van bovenstaande geschiedenis. Men gaat bovendien ook volledig voorbij aan het belang van de muziekeducatie als investering in de toekomst. De aangekondigde opheffing van het MCO, blijkbaar zonder enige kennis van zaken, getuigt van korte termijn denken, en van geen enkel inzicht in wat de desastreuze gevolgen zullen zijn van deze botte en barbaarse bijlmethode voor de vele musici, muziekliefhebbers en potentiële muziekliefhebbers. De regering zou inzicht moeten hebben dat geestelijk welzijn en het beschavingniveau van een bevolking mede afhangt van de mate waarin de kunst en cultuur hoog gehouden en dus behouden wordt en dat het in de samenleving juist niet alleen om kosten/baten plaatjes gaat. Wat nu dreigt is een grote culturele armoede. Het MCO moet dus behouden blijven!'

Abbie de Quant

♪♪♪♪♪


Korte citaten:

‘Als ook de muziekbibliotheek door de bezuinigingen getroffen wordt zijn we echt arm.’ M.Meerman

‘Je n'accepte pas l'idée qu'on puisse supprimer comme ça plusieurs orchestres et une bibliothèque de cette importance. Je vous soutiens!’ Renaud Grandemange

‘Un proverbe africain dit : quand un ancien meurt, c'est une bibliothèque qui disparaît. Alors quand une bibliothèque, des choeurs et orchestres disparaissent, c'est la mémoire d'un pays qui meurt. J'espère que cette décision stupéfiante sera annulée.’ Desarbre

‘De catalogus van de muziekbibliotheek is de beste van de wereld, die ik ken voor orkestmuziek! Ik steun het MCO!’ Susanne Frintrop (Musikhochschule München)

‘Nederland kan en mag niet zonder de bibliotheek van het MCO.’ Attilio Bottegal

‘l'Orchestre Philharmonique de la Radio, l'Orchestre de chambre de la Radio et le ''Metropole Orkest''), le Grand Choeur de la Radio (''Groot Omroepkoor'') et la bibliothèque musicale de la radio, qui est la plus grande d'Europe sont des ensembles de renommée internationale et sont des ambassadeurs par excellence de la culture musicale néerlandaise et internationale, assurant une très grande partie des concerts classiques dans le pays ; ils ne doivent pas disparaître !’ Axel C.

‘I believe that closing down this music library will be a major downfall for musicians worldwide. Please do not take the initiative to do this. You would be destroying your own country's music industry!’ Michael Fagan

‘De muziekbibliotheek is van essentieel belang voor het Nederlandse muziekleven. Afblijven.’ Maria Hendriks

‘Alleen al de omvangrijke Muziekbibliotheek biedt ook amateurgezelschappen vele mogelijkheden die anders verloren gaan!’ Monique van den Hoogen

‘De Muziekbibliotheek van de Omroep behoort tot een van de grootste in haar soort en voorziet niet alleen haar eigen ensembles en orkesten van de noodzakelijke informatie maar is ook een algemeen toegankelijk archief.’ Robbert van Steijn

‘Verbijsterend, schandalig om de thuishaven van onze zeer goede orkesten en de prachtige bibliotheek te willen afschaffen.’ D.B.Bus

‘Sterkte in de strijd tegen de verdere vercommercialisering en verkwanseling van zo'n mooie muziekbibliotheek!’ Rob Coers

‘Deze orkesten en muziekbibliotheek vormen een verrijking van de cultuur in ons land en moeten in stand worden gehouden.’ Lisanne Groen

‘Het muziekcentrum en zijn bibliotheek zijn van grote waarde voor de muziekpraktijk én de muziekwetenschap in Nederland’ Jan de Boer

‘De muziekbibliotheek heeft een van de belangrijkste collecties van Europa. Dat ga je toch niet opheffen?’ Ria Warmerdam

‘Een aderlating. Vooral over nut en noodzaak van de bibliotheek lijkt mij geen discussie mogelijk.’ Rick Dolphijn

‘Cultuurbarbaren! De beste en meest uitgebreide muziekbibliotheek van Nederland wordt 'afgeschaft'.’ Marianne Y. Visser

‘De muziekbibliotheek moet in ieder geval blijven bestaan en de digitaliseringsplannen moeten doorgaan.’ Frederiek Eggink

‘Een zorgvuldig opgebouwde muziekbibliotheek met zulke goede toekomstplannen mag niet zomaar verloren gaan!’ Marion Kuiper

‘Er is vijfenzestig jaar gebouwd aan de collectie van deze muziekbibliotheek, de grootste van Europa. Hoe kun je nou voor een welbeschouwd onbenullig bezuinigingssaldo zo'n onomkeerbare kaalslag rechtvaardigen?’ Peter Hamerslag

‘Kaalslag in de orkesten is natuurlijk al onverantwoordelijk, maar is er nagedacht over de bibliotheekcollectie? Deze kan en mag niet verdwijnen. 80 jaar collectioneren heeft een unieke collectie opgeleverd die instant moet blijven. Juist nu digitalisering mogelijkheden biedt voor verdere exploitatie.’ Peter Becker

‘Wat zal de toekomst zijn van de omroepbibliotheek? Dat cultureel erfgoed mag niet verloren gaan!’ Hans Krol

‘Het teloor laten gaan van de grootste en mooiste muziekbibliotheekis iedere Nederlander de kans ontnemen om iets meer van muziek af te weten.’ Hugo Meyer

‘Het Muziekcentrum van de Omroep, de vier omroepensembles en de muziekbibliotheek zijn cultureel erfgoed dat niet mag verdwijnen.’ Anne van Dijk

‘Het metropole orkest en […] andere onderdelen moeten blijven; vooral de muziekbibliotheek!’ Mieke Staaks

‘En als de Muziekbibliotheek verdwijnt, dan, dan weet ik nog niet wat ik doe.’ Pieternel Mastbroek

‘Wat moet een land […] zonder alle kennis vergaard en verzameld in de muziekbibliotheek?’ Nicky van Spronsen

‘Uit de muziekbibliotheek heb ik dikwijls zeer bijzonder muzikaal materiaal gekregen, er ligt daar een schat aan informatie. Eleonore Pameijer

‘Ik betuig mijn steun aan de musici en aan de muziekbibliotheek die zoveel unieks en waardevols tot stand hebben gebracht.’ Nita Smit

‘… een bibliotheek die een rijk bezit heeft aan materiaal dat niet elders beschikbaar of toegankelijk is.’ Noor Breuning

‘… en dan ook nog de buitengewoon waardevolle muziekbibliotheek sluiten?! Schrap dit onzalige plan uit het regeerakkoord!’ Theo en Marianne Laceulle - ter Braak

‘En vreselijk dat ook de unieke collectie van de muziekbibliotheek van de omroep daarbij gaat sneuvelen… ‘ Esther Westerveld

‘… deze prachtorkesten in standhouden met hun onovertroffen muziek bibliotheek …’ Jaap van der Does

‘Sinds wanneer behoort de muziekbibliotheek niet tot ons culturele erfgoed?’ Wil van de Werf-Horst

‘Ik weet uit ervaring, dat in de muziekbibliotheek niet alleen ontzaglijk veel muziek te vinden is - die elders vrijwel niet te vinden is, en dat de medewerkers daar allemaal zeer vakbekwaam zijn.’ Roland van Geens

‘Inderdaad is de muziekbibliotheek van de omroeporkesten ook een bijzonder cultureel monument en erfgoed.’ Marcel Bruins

‘eerst het muziekbibliotheekwerk in openbare bibliotheken gesloopt, nu ook dat van de omroep? Dit mag niet gebeuren!’ Anke Strikwerda

‘… de muziekbibliotheek staat in hoog internationaal aanzien.’ Martin Tijdgat

‘Als bibliothecaris en muziekbeoefenaar zou het mij zeer aan het hart gaan als het MCO wordt gesloten, de plannen om de collectie van de Muziekbibliotheek te digitaliseren daardoor in het water vallen en deze kostbare muziekschat daarmee mogelijk verloren gaat.’ Marielle de Bruin

‘Das MCO mit seinen großartigen Orchestern, dem tollen Chor und der bedeutenden Bibliothek leistet für die niederländische Musikkultur einen derart großen Beitrag, dass die Entscheider schon mit großer Ignoranz ausgestattet sein müßten, diese für das Land bedeutende Einrichtung zu schließen.’ Christoph Stahl

‘… een zeer nuttige muziekbibliotheek, die voor iedere serieuze muziekbeoefenaar van klassiek tot jazz tot pop tot wereldmuziek leerzaam kan zijn.’ Fred Dekker

Laatste aanpassing op woensdag 26 januari 2011

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >