Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Amerikaanse componist Benjamin LEES overleden

HILVERSUM - Eergisteren is de Amerikaanse componist Benjamin LEES (1924-2010) overleden.

Benjamin Lees werd geboren op 8 januari 1924 in Harbin (China) uit Russische ouders. In het jaar daarop emigreerde de familie naar San Francisco om in 1939 naar Los Angeles te verhuizen. In 1945 ging Lees compositie studeren aan de University of Southern California aldaar. Tijdens zijn vervolgstudie was George Antheil zijn mentor. Dankzij een Guggenheim Fellowship kon de componist zeven jaar lang in Europa verblijven, uiteindelijk nabij Parijs.

Lees' muzikale oeuvre toont aan dat hij een consistente weg heeft bewandeld. Klassieke muzikale structuren vormen de basis voor zijn werken. Zijn composities zijn altijd tonaal, maar hij verkende de uiterste grenzen van de tonaliteit. Lees had een voorliefde voor het symfonische en de kern van zijn oeuvre bestaat dan ook uit symfonieën (vijf) en soloconcerten (een dozijn). 'Grandeur' is het woord dat het meest wordt gebruik om zijn muziek te karakteriseren.

Het enige werk dat door een omroepensemble tot klinken kwam is de Tweede Symfonie (1958). Deze werd op 29 maart 1972 uitgevoerd door het Omroep Orkest o.l.v. Leo Driehuys. Amerikaanse persstemmen beschrijven deze compositie als volgt: "It not only had the appeal of novelty but proved to be a solid musical achievement ... The melodic appeal was strong throughout and there was imaginitive use of instruments to achieve a mood of mystery and suspense." en "Lees skilfully played of dark against light colors, percussive against legato attacks and strong, simple rhythms against complex ones".

Benjamin Lees bereikte de leeftijd van 86 jaar.

Belangrijkste bron: Uitgeverij Boosey & Hawkes

LINKS:
• Bekijk een uitvoering van het Vioolconcert
• Lees een uitgebreid interview met de componist (Engelstalig)
• Officiële website

Laatste aanpassing op maandag 7 juni 2010

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Amerikaanse componist Benjamin LEES overleden