Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Noorse componist Arne NORDHEIM overleden

OSLO - Eergisteren is de Noorse componist Arne NORDHEIM (1931-2010) overleden. Dat heeft zijn echtgenote aan het persbureau NTB meegedeeld.

Arne Nordheim wordt gerekend tot de belangrijkste moderne componisten in Europa. Zijn beroemdste werk is Epitaffio, een werk voor orkest en geluidsband dat Nordheim in 1963 schreef ter ere van de in dat jaar op zeer jonge leeftijd gestorven Noorse fluitist Alf Andersen.
Nordheim begon een orgelstudie aan het conservatorium van Oslo, maar verkaste naar de compositieopleiding na het horen van een uitvoering van Gustav Mahlers Tweede symfonie. In de tweede helft van de jaren '50 studeerde hij in Kopenhagen (bij Vagn Holmboe) en in Parijs (musique concrète). Ook volgde hij lessen in elektronische muziek in de studio van de Stichting Gaudeamus in Bilthoven.
De vroegste werken van Nordheim zijn duidelijk beïnvloed door Béla Bartók, maar via vrije tonaliteit ontwikkelde hij zich in een meer vooruitstrevende richting. Rond 1960 weerde hij alle ritmische en melodische elementen uit zijn muziek, daarmee ruim baan gevend aan het timbre (de klankkleur).
Recentelijk legde de componist uit wat componeren voor hem inhoudt: "Het leiden van een creatief leven betekent dat je de onrust in je ziel uitdrukt. Componeren is niet alleen het noteren van noten of het produceren van geluid. Het is filosofie, stilte, snelheid, ritme, alles".

De volgende van zijn werken zijn door omroepensembles uitgevoerd:
Spur (1975), uitgevoerd op 22 september 1978 door het Radio Kamerorkest o.l.v. Ernest Bour (Mogens Ellegaard - accordeon)
Music to two fragments of music by Shelley (1985), uitgevoerd op 24 augustus 1994 door het Groot Omroepkoor o.l.v. Terje Kvam
Epitaffio (versie 1977), uitgevoerd op 11 april 1999 door het Radio Symfonie Orkest o.l.v. Mark Foster.

Arne Nordheim stierf twee weken voor wat zijn 79e verjaardag zou zijn geweest.

Belangrijkste bron: ANP

LINKS:
• Bekijk een uitvoering van Silver Key (uit Music to two fragments of music by Shelley)
Componistenportret bij Edition Wilhelm Hansen
Officiële website

Laatste aanpassing op maandag 7 juni 2010

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Noorse componist Arne NORDHEIM overleden