Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Canadese componist Jacques HÉTU overleden

MONTRÉAL - Eergisteren is de Canadese componist Jacques HÉTU (1938-2010) overleden.

Jacques Hétu begon op 17-jarige leeftijd piano, harmonieleer en gregoriaans te studeren aan de Universiteit van Ottawa. Een jaar later startte hij zijn opleiding aan het Conservatoire de musique du Québec à Montréal waar hij studeerde bij Clermont Pépin (compositie en contrapunt), Isabelle Delorme (harmonieleer) en Jean Papineau-Couture (fugatechniek). In 1959 bezocht hij een zomercursus compositie bij Lukas Foss.
Vanaf 1961 leefde hij enige tijd in Parijs als student van Henri Dutilleux (compositie) en Olivier Messiaen (analyse). In datzelfde jaar ontving hij de prestigieuze Prix d'Europe, die sinds 1927 niet meer was gewonnen door een componist.

Hétu ontwikkelde zich tot een vakkundig componist wiens muziek vaak is uitgevoerd. In een tijd waarin vooruitstrevende compositietechnieken en experimenteerlust hoogtij vierden bleef hij de representant van het toegewijde, ouderwetse vakmanschap. Hij had een voorkeur voor neoklassieke vormen en neoromantische expressie. Zijn oeuvre bestaat voornamelijk uit concerten, symfonieën en sonates. Een uitspraak uit 1978 toont aan waarom: "The point is not to seek an unimagined way of arranging sounds but rather to find one's own manner of thinking musically. True originality seems to me to be authentic rather than eccentric."

Een uitvoering van een van zijn werken door een omroepensemble kon niet worden vastgesteld. Wel bestaat een live-opname uit 1974 (NOS) van L'Apocalypse door het Orkest van de Canadese Radio olv de componist en verteller Albert Millaire.

LINKS:
Overlijdensbericht (Engelstalig)
Overlijdensbericht (Franstalig)
Beluister het Altvioolconcert op. 75

Laatste aanpassing op maandag 15 februari 2010

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Canadese componist Jacques HÉTU overleden