Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Chansonnier Ramses SHAFFY overleden

AMSTERDAM - Ramses SHAFFY (1933-2009) is vanochtend overleden in zijn woonplaats Amsterdam. Dat maakte zijn management bekend.
De Nederlandse zanger maakte sinds de jaren '60 furore als zanger van zelfgecomponeerde chansons. Dit voorjaar werd er bij hem slokdarmkanker geconstateerd.

Zijn slechte gezondheid weerhield Shaffy er echter niet van soms nog in de openbaarheid te treden. Eind oktober was hij eregast bij een cd- en dvd-presentatie van zijn werk bij het Instituut voor Beeld en Geluid.
 
Shaffy werd geboren in Frankrijk, maar kwam na het overlijden van zijn moeder in Nederland te wonen, waar hij opgroeide in een pleeggezin.
Hij werd in 1952 aangenomen op de Amsterdamse toneelschool en debuteerde drie jaar later bij de Nederlandse Comedie. De carrière van de zanger kende veel hoogtepunten en werd gekenmerkt door intensiteit en turbulentie. Eén van zijn bekendste uitingen was de jarenlange samenwerking met zangeres Liesbeth List, met wie hij het gedenkwaardige Pastorale opnam.
Shaffy componeerde talloze liederen en liedjes, waarvan Sammy, We zullen doorgaan en Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder tot de canon van het Nederlandstalige repertoire behoren. Vanaf 1968 trad hij tientallen malen op met omroepensembles.

De laatste jaren van zijn leven verbleef Shaffy in het Sarphatihuis in Amsterdam. Ramses Shaffy bereikte de leeftijd van 76 jaar.

Bron: o.a. ANP

LINKS:
Officiële website
Overzicht van optredens van Ramses Shaffy met omroepensembles
Lemma in de Beeld en Geluidwiki
Luister naar Pastorale
Luister naar het Concertzender-programma t.g.v. zijn 76e verjaardag

Laatste aanpassing op donderdag 3 december 2009

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Chansonnier Ramses SHAFFY overleden