Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

ANDERS DAN ANDERS

Wie ooit het Duo économique van Christian Ernst Graf (1723-1804) heeft gespeeld, zal deze ervaring waarschijnlijk niet snel meer vergeten. Graf componeerde dit duo namelijk voor twee violisten, die op slechts één viool de uitvoering van dit werk moeten zien te realiseren. Deze curieuze compositie werd voor het eerst in 1790 uitgegeven door J.J. Hummel. Onlangs verscheen een mooie nieuwe uitgave van dit werk bij Edition HH (Launton, UK). In het voorwoord geeft de uitgever tekst en uitleg over hoe het duo op één viool uitgevoerd moet worden. Wie dus eens iets anders wil spelen dan een duo voor twee violen, mag Christian Ernst Graf dankbaar zijn voor zijn creatieve vondst.

Maar Graf is niet de enige componist geweest die zich door een bijzondere combinatie van instrumenten heeft laten inspireren. In de catalogus van de Muziekbibliotheek zijn talloze composities te vinden, die geschreven zijn voor bijzondere combinaties van instrumenten. De nieuwe uitgave van Graf’s Duo économique is een mooie aanleiding om eens enkele van deze bijzondere bezettingen onder de aandacht te brengen. Wat te denken van een Sonatina d’amore voor 2 contrafagotten, een Pastorella voor doedelzak en orkest, een Improvisation voor 12 harpen, een Concerto voor vogels en orkest of een compositie waarvoor 100 kazoo’s nodig zijn?

Wie nieuwsgierig is geworden, moet de komende tijd vooral even stil blijven staan bij de tentoonstellingstafel in de Muziekbibliotheek.
En wie durft het aan om het Duo économique van Christian Ernst Graf te gaan spelen …?

Janita Aalbers

Wie zelf composities voor bijzondere bezettingen wil zoeken kan gebruik maken van de Repertoirecatalogus van de Muziekbibliotheek. Deze catalogus maakt het mogelijk repertoire te zoeken binnen de vocale muziek (koor, zangstemmen), kamermuziek (tot 9 instrumenten) of orkestmuziek.

Laatste aanpassing op dinsdag 8 december 2009

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

ANDERS DAN ANDERS