Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Hercatalogisering van de werken van CHAMBONNIÈRES

Eens in de zoveel tijd verschijnt er een monografie waarin een musicoloog een overzicht geeft van het oeuvre van een componist. Wanneer hij alle composities op een gezaghebbende manier thematisch (en/of chronologisch) classificeert, van een nummering voorziet en incipits (beginmaten) presenteert, spreekt men van een thematische catalogus. Men kan daarmee elk werk van de betreffende componist identificeren. De ‘Köchel Verzeichnis’ (KV) van Mozarts werken is het bekendste voorbeeld.

Het verschijnen van zo’n nieuwe thematische catalogus kan ons, catalogiseerders, het nodige werk opleveren. Eerst beoordelen we de kwaliteit ervan en bespreken we of we de classificatie honoreren. Is dat het geval dan verwerken we de nieuwe informatie in onze catalogus met bibliografische beschrijvingen.
Deze werkwijze hanteerden we ook na de ontdekking van A Thematic Catalogue -- The Complete Works of Jacques Champion de Chambonnières (1601/02-1672) van Bruce Gustafson, een thematische catalogus in digitale vorm.
De consequentie hiervan was dat we de ‘G-nummering’ toevoegden aan de meer dan 140 klavecimbelwerken van Chambonnières in onze catalogus. De eerste 60 daarvan verschenen in 1670 in de twee livres de pièces de clavessin (zie foto). Omdat Gustafson elk van deze stukken van een thematisch nummer voorzag behandelen we ze als zestig aparte composities in plaats van twee.
Het resultaat van dit hercatalogiseren kunt u hier bekijken.

Eric van Balkum

LINK:
Meer informatie over onze collectie van thematische catalogi

Laatste aanpassing op woensdag 3 februari 2010

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Hercatalogisering van de werken van CHAMBONNIÈRES