Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Componist Louis TOEBOSCH overleden

TILBURG - Ruim een jaar na het heengaan van een andere Nederlandse, katholieke orgelicoon (Maurice Pirenne) overleed componist, organist, dirigent en docent Louis TOEBOSCH (1916-2009). Zijn dochter heeft dat gisteren laten weten.

Louis Toebosch werd op 18 maart 1916 te Maastricht geboren. Hij studeerde aan de Kerkmuziekschool in Utrecht (orgel bij Hendrik Andriessen en piano bij Phons Dusch), het Muzieklyceum in Maastricht en het Conservatoire Royal te Luik (orgel bij Charles Hens). Die instelling verliet hij met de hoogste onderscheiding voor harmonie, contrapunt, fuga en orgel.

In 1936 begon Toebosch met dirigeren. Hij was koordirigent aan de Lambertuskerk te Maastricht, dirigent en organist van de Sacramentskerk te Breda en van 1946 tot 1950 leidde hij het Tilburgs Symphonie Orkest. Van 1946 tot 1965 was hij verbonden aan de conservatoria van Tilburg en Maastricht als docent orgel en theoretische vakken. Zijn benoeming tot directeur van het Brabants Conservatorium in 1965 greep hij aan om de behoudzuchtige opleiding om te buigen tot een instituut waar ook de eigentijdse muziek door middel van 'componistenprojecten' een plaats kreeg. In 1974 legde hij deze functie neer. Sindsdien wijdde hij zich uitsluitend aan zijn concertpraktijk als organist en het componeren. Vanwege problemen bij het zien en horen lukte dat de laatste jaren niet meer.

Louis Toebosch componeerde kamermuziek en orkestwerken, maar in het bijzonder koor- en orgelmuziek. Behalve componist was hij een begenadigd organist en een erkend improvisator.

In 1950 werd voor het eerst een compositie van Toebosch door een omroepensemble uitgevoerd toen het Omroepkamerkoor o.l.v. Carel Laôut zijn Waarvan gaan de boeren zo mooi? en Daar komt die wa vertolkte. Zeven jaar later - op 16 november 1957 - dirigeerde Roelof Krol het Groot Omroepkoor en het voormalig Radio Kamerorkest in een uitvoering van het Sint Vincentius oratorium. Ook de Concertante ouverture (Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Bernard Haitink (1958) en Henk Spruit (1965)) en de Feestelijke ouverture (RFO o.l.v. Jean Fournet (1970)) werden door Hilversumse orkesten uitgevoerd. De vertolking in 1988 van Sinfonietta nr. 2 door het voormalige Radio Symfonie Orkest met dirigent Kenneth Montgomery markeert vooralsnog de laatste maal dat een Toebosch-compositie bij 'de omroep' klonk.

Wat bij weinigen bekend zal zijn is dat Toebosch zich heeft bediend van een pseudoniem. Onder de naam Luigi dell' Tobacco (1619-1916) schreef hij in 1958 een Concerto grosso per flauto piccolino e tuba mirabile en was als zodanig een P.D.Q. Bach-avant-la-lettre. Het Promenade Orkest o.l.v. Gijsbert Nieuwland voerde het uit tijdens het slotconcert van de Holland Festival-editie van 1970 (op 9 juli).

Louis Toebosch bereikte de leeftijd van 93 jaar.

LINKS:
Portret: Een bron vol ideeën die nooit opdroogt
Radio 4-interview Anthony Zielhorst

Laatste aanpassing op donderdag 3 december 2009

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Componist Louis TOEBOSCH overleden