Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Britse componist Nicholas MAW overleden

De Britse componist Nicholas MAW (1935-2009) overleed gisteren in zijn huis in Takoma Park (nabij Washington), waar hij woonde sinds 1984.

Maw kwam ter wereld in Grantham, Engeland, en componeerde zijn eerste stukken als 15-jarige. Hij studeerde compositie aan de Royal Academy of Music in London tussen 1955 en 1958 bij Lennox Berkeley en Paul Steinitz, en ook in Parijs bij Nadia Boulanger en Max Deutsch.
Onder de invloed van Deutsch componeerde Maw seriële werken, maar al snel kwam hij erachter dat het melodieuze, neo-romantische idioom beter bij hem paste.
Met Scenes and arias (1962, herzien in 1966) - geschreven in opdracht van de BBC voor de Henry Wood Promenade Concerts - plaatste hij zich in de voorhoede van de Britse muzikale scene. Het wordt erkend als een van de bepalende werken uit de jaren '60.

Het belangrijkste deel van Maws omvangrijke oeuvre bestaat uit werken voor grotere bezettingen (orkest, koor). Het opvallendste werk is ongetwijfeld Odyssee, een eendelig symfonisch werk van Bruckneriaanse proporties, dat in 14 jaar zijn definitieve vorm kreeg en bijna 100 minuten duurt. Sir Simon Rattle - een belangrijk voorvechter van Maws muziek - stond erop het te mogen opnemen en deed dat in 1991.
Van de omroepensembles voerde alleen het Omroep Kamerkoor een compositie van Maw uit, Five epigrams (1960) in 1984.

Nicholas Maw stierf op 73-jarige leeftijd.

LINKS:
·Een Engelstalig portret van Nicholas Maw
·Bekijk een fragment van Maws gitaarstuk Music of memory

Laatste aanpassing op dinsdag 23 juni 2009

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Britse componist Nicholas MAW overleden