Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Pianostuk SCHUMANN teruggevonden

ÜBERLINGEN - Musicologen hebben in een bibliotheek in de Duitse stad Überlingen am Bodensee een verloren gewaande compositie ontdekt van Robert strong>SCHUMANN (1810-1856). Dat hebben de autoriteiten van de stad donderdag bekendgemaakt. Het gaat om bladmuziek voor piano met de titel Ahnung. Het stuk, dat niet gedateerd is, stamt volgens deskundigen uit 1838 toen Schumann zijn dertiendelige pianowerk Kinderszenen componeerde.

Volgens kenners is de vondst van het muziekstuk ''sensationeel'' en biedt het meer inzicht in het scheppingsproces van Schumann. Op de bladmuziek staat een opdracht aan de fotograaf Julius Allgeyer (1829-1900) van de echtgenote van de componist, Clara Schumann. Een broer van Allgeyer stopte het stuk in een map dat hij in 1888 aan de bibliotheek gaf. 

Tijdens een hercatalogisering werd het werk in 2006 al gevonden. De vondst is nu pas publiek gemaakt omdat wetenschappers van het bureau van de Répertoire International des Sources Musical (RISM) in München de echtheid eerst moesten vaststellen. De nieuwe première van het stuk zal in september in Überlingen plaatsvinden.

Bron: o.a. ANP.

LINK:
Artikel Südkurier (in het Duits)

Laatste aanpassing op vrijdag 8 januari 2010

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Pianostuk SCHUMANN teruggevonden