Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Organist Gert OOST overleden

UTRECHT -
Afgelopen maandag overleed na een kort ziekbed organist, musicoloog en componist Gert OOST. Hij werd geboren in 1942 en behaalde in 1968 (cum laude) het diploma orgel aan het Conservatorium van Amsterdam. Tegelijkertijd studeerde hij cum laude af als musicoloog aan de Universiteit Utrecht. In 1975 promoveerde hij op een dissertatie over de orgelmakers Bätz. Tot 2003 was hij als universitair docent aan de opleiding Muziekwetenschap in Utrecht verbonden.

Gert Oost was zeer actief als organist. Meer dan veertig jaar, vanaf 1967, speelde hij de continuopartij bij de maandelijkse uitvoeringen van Bachcantates in de Geertekerk in Utrecht. Jarenlang was hij ook de vaste bespeler van het Bätzorgel in de Gotische Zaal van de Raad van State in Den Haag.

Een groot aantal publicaties verscheen van zijn hand. In 2006 het boek Aan de hand van Bach, waarin hij aan de hand van het kerkelijk jaar de cantates van Bach bespreekt. Hij onderzocht het Koninklijk Huisarchief op het thema ‘Oranje en de muziek’, hij publiceerde over de Nederlandse klaviermuziek uit de 18e eeuw en hij schreef een biografie over zijn (orgel)leermeester Anthon van der Horst.

Ook als componist was Oost actief. Voor alle 150 psalmen schreef hij chants, reciteerformules. Naast werken voor koor en orgel componeerde hij liederen en kamermuziek. In 1998 ging zijn kerkopera Visions of Heaven in première. Onlangs legde hij de laatste hand aan een kerkopera over Maria Magdalena.

Gert Oost werd in 2007 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij werd 66 jaar.

LINKS:
· Necrologie in het Nederlands Dagblad
· Necrologie in het Reformatorisch Dagblad
· Website van Gert Oost
· Geluidsfragment: Gert Oost bespeelt het Witte orgel in de Buurkerk in Utrecht
· Boeken van Gert Oost in onze catalogus
· Edities verzorgd door Gert Oost in onze catalogus

Laatste aanpassing op woensdag 1 april 2009

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Organist Gert OOST overleden