Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

De muziekbibliotheek in De Gids.FM

Naar aanleiding van de plannen voor een Nationale Muziekbibliotheek interviewde Botte Jellema van het VARA-radioprogramma De Gids.FM manager Martie Severt in de kelders van de muziekbibliotheek. Het resultaat was vanochtend te beluisteren. Klik hiervoor op de volgende link: De Gids.FM, item muziekbibliotheek.


De website van De Gids.FM vermeldt over dit item:

PLANNEN VOOR NATIONALE MUZIEKBIBLIOTHEEK
Als je een muziekstuk wilt spelen, ben je aangewezen op bladmuziek. Eén van de grootste bibliotheken van bladmuziek is die van het Muziekcentrum van de Omroep. Nóg wel, want de collectie wordt in z’n voortbestaan bedreigd door de bezuinigingen. Het MCO moet het sinds januari met de helft minder subsidie doen. Als gevolg daarvan wordt de bibliotheek opgeheven. Alle werknemers zijn ontslagen en per augustus kan de huur niet meer betaald worden.

Met het opheffen van het Muziekcentrum van de Omroep is onduidelijk wat er met het gigantische archief aan bladmuziek van de bibliotheek gaat gebeuren. "Het zou kunnen betekenen dat al dat historische materiaal bij het oud papier komt te staan," zegt verslaggever Botte Jellema.

Er een lichtpuntje, want er zijn plannen voor nationale muziekbibliotheek, waarin de collecties van verschillende instituten samengebracht worden. Den Haag staat positief tegenover de realisering van dit plan dat is gebaseerd op een door Josine Meurs opgesteld voorstel. Na de zomer wordt het definitieve oordeel geveld, aldus de Volkskrant.

Het archief met bladmuziek is van enorme historische waarde. In deze tijd van MP3’s en YouTube is het nauwelijks meer voor te stellen, maar het uitgeven van bladmuziek was honderd jaar geleden dé methode om liedjes te verspreiden. Botte: "Zoals er opnames op vinyl bestaan die niet op iTunes en Spotify zijn te vinden, zo bestaat er ook bladmuziek die nooit is opgenomen. En daarvan hebben ze het nodige in de muziekbibliotheek".


• lees ook het blog van muziekjournalist Thea Derks

Foto: Marjolijn Oonk

Laatste aanpassing op maandag 13 mei 2013

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

De muziekbibliotheek in De Gids.FM