Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Het Songfestival in Muziekschatten

Vanavond bepaalt Joan Franka met haar liedje You and me of Nederland een plek krijgt in de finale van het Eurovisie Songfestival 2012. De laatste Nederlandse deelname aan de finale van het Songfestival dateert alweer uit 2004. Re-union vertegenwoordigde Nederland toen met Without you en eindigde op een 20e plaats.

Het allereerste Songfestival-liedje ooit was een Nederlandse inzending. Jetty Paerl opende namens Nederland het eerste Eurovisie Songfestival (Lugano, 1956) met haar liedje De vogels van Holland. In dat eerste festivaljaar was Nederland één van de zeven deelnemers. Sinds dat jaar bestaat er ook een nationale voorronde, waarin het liedje wordt gekozen dat Nederland in Europa gaat vertegenwoordigen.

Tot en met het Nationaal Songfestival van 1998 werden de deelnemende liedjes live met het Metropole Orkest ten gehore gebracht. Tot 1972 onder leiding van Dolf van der Linden, daarna onder leiding van (o.a.) Rogier van Otterloo en Dick Bakker.
De vaste omroep-arrangeurs (Pi Scheffer, Bert Paige, Joop Elders en Manny Oets) werden aangetrokken om de liedjes van een passende orkestbegeleiding te voorzien.

De muziekbibliotheek bezit de partituren van alle (handgeschreven) Metropole Orkest-arrangementen van de liedjes die meededen aan het Nationaal (en het Eurovisie) Songfestival. In het kader van ons project Muziekschatten zijn de partituren van de liedjes uit de periode 1956-1963 nu gedigitaliseerd en in hun geheel op internet te bekijken en te downloaden. In de toekomst hopen we ook van latere jaren de partituren te kunnen digitaliseren. Heeft u belangstelling voor een bepaald liedje, of voor een bepaald Songfestivaljaar, laat het ons weten!

De Nederlandse resultaten op het Eurovisie Songfestival waren in deze beginjaren nogal wisselend. In 1957 en 1959 wonnen we, met Net als toen (Corry Brokken) en 'n Beetje (Teddy Scholten). In 1958, 1962 en 1963 eindigden we als laatste. In 1958 kreeg Corry Brokken met Heel de wereld slechts één punt. In 1962 en 1963 eindigden we op nul punten. Maar Katinka van de Spelbrekers (de grote verliezer van 1962) werd in eigen land wel een grote hit!


• Kijk hier voor een overzicht van in de muziekbibliotheek beschikbare Songfestival-liedjes
• Luister naar Net als toen (Corry Brokken, 1957) en naar 'n Beetje (Teddy Scholten, 1959)

Laatste aanpassing op donderdag 24 mei 2012

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Het Songfestival in Muziekschatten