Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Uyt den ouden Doosch: Georg Frank in Hilversum

Eind oktober overleed Gregor Frenkel Frank. Hij is vooral bekend geworden door zijn optredens in het tv-programma Ook dat nog, maar was voordien lang werkzaam geweest als reclame-tekstschrijver. Minder bekend is dat hij (evenals zijn broer Dimitri) een zoon was van de befaamde Stehgeiger Georg Frank (1898-1980). Een Stehgeiger is een violist die staande voor zijn orkest/ensemble optreedt als dirigent en solist.

In 2004 verscheen het boek Brief aan mijn vader, geschreven door Gregor F.F. Hierin maakt de lezer kennis met een bijzonder en vermakelijk mens. Het bevat ook mooie anekdotes over het ‘radiomuziekleven’, waarin o.a. Paul Godwin en Benedict Silberman figureren.

Van Stehgeiger naar Sitzgeiger
Georg Frank groeide als Russische jood op in Breslau en vierde als violist vanaf zijn negentiende triomfen in de cafés van het vooroorlogse Duitsland. In 1936 week hij uit naar Nederland, waar hij succes had in het Kurhaus-cabaret van Louis Davids. Hij kwam na de oorlog bij ‘de radio’ terecht, en leidde er een ensemble dat bestond uit twee violen, cello, contrabas, klarinet, accordeon en piano. Eind 1949 was hij Stehgeiger af en werd hij ‘Sitzgeiger’(zoals zijn zoon het in bovengenoemd boek noemt), eerst bij het Promenade Orkest en tot 1963 bij het Omroep Orkest. Af en toe schnabbelde hij bij het Radio Philharmonisch Orkest. Jaap Grundeler, decennialang contrabassist in dit orkest, herinnerde zich hem als ‘een vent om op te vreten, een man die de vlammetjes van het leven verzamelde en zo’n fantastische humor had’. Hij bleef vioolspelen, en overleed in 1980.

Tien jaar later schetste zijn zoon Gregor in het Radio 4-programma Een goedemorgen met… op een ontroerende manier het leven van zijn vader, uiteraard omlijst met muziekfragmenten.

De Muziekbibliotheek bezit meer dan 60 handgeschreven arrangementen die het ‘Ensemble George Frank’ rond 1946 heeft gespeeld voor radio-uitzending. Ongeveer een kwart ervan is binnenkort in digitale vorm te vinden op www.muziekschatten.nl.
Het betreft gevarieerde salonmuziek uit alle windstreken, deels gearrangeerd door Hans Lachman, die ook de tune van het ensemble componeerde. Ook de naam van pianist-arrangeur John Mevensen is vaak te vinden.

Laatste aanpassing op donderdag 10 november 2011

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Uyt den ouden Doosch: Georg Frank in Hilversum