Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

100 jaar ... Paul Christiaan van Westering

Paul Christiaan van Westering (Amsterdam, 9 juli 1911 – Zandvoort, 3 maart 1991) was componist, organist en muziekjournalist. Bij maar weinigen zal een belletje gaan rinkelen bij het horen van zijn naam. Des te meer waarschijnlijk bij het horen van de titels van enkele van zijn composities: Dikkertje Dap, Beertje Pippeloentje, Het fluitketeltje en Tante en oom in Laren (beginregel: Ik heb een tante en een oom, die zitten in een eikeboom). Hij zette nog veel meer versjes van Annie M.G. Schmidt op muziek voordat zij ging samenwerken met Harry Bannink.

Met Annie M.G. Schmidt werkte hij in 1960 ook samen in een reclamecampagne voor de Citroën 2CV. Het reclame-singletje Het lelijke eendje, gezongen door Heleen van Meurs en Ronnie Potsdammer en met de afbeelding van een donzig geel kuikentje, was destijds enorm populair.

En nóg een compositie die velen ongetwijfeld kennen, misschien zelfs regelmatig zingen, maar waarmee de naam Van Westering niet automatisch verbonden is: een toonzetting van het Credo, op een Nederlandse tekst (Ik geloof in God de Vader). Op YouTube zijn veel filmpjes beschikbaar, luister bijv. naar een opname uit de Hervormde Kerk in Bellingwolde (Groningen) met Dennis Wubs aan het orgel.

Van Westering studeerde compositie bij Jan Mul, instrumentatie bij Henk Badings en orgel bij Marcel Dupré. Hij componeerde o.a. (koor)liederen, kinderliedjes, orgel- en kamermuziek. Hij was muziekredacteur van de Haagse Post en werkte als organist, o.a. in het Teylers Museum in Haarlem waar hij Adriaan Fokkers 31-toons orgel bespeelde. Van Westering was de eerste organist van dit microtonale orgel en hield het ten doop op 10 september 1951, met composities van Jan Pieterszoon Sweelinck, Jan van Dijk en zichzelf.

Van Westering heeft een Cultuurfonds op Naam dat wordt beheerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het Paul Christiaan van Westering Fonds ondersteunt componisten, zangers en blazers om een studie in binnen- of buitenland te volgen.
In 2005 richtte Van Westerings jongste zoon Michiel het kinderkoor 'De Leidse Sleuteltjes' opnieuw op. Dit Leidse kinderkoor zingt voornamelijk liedjes van Paul Christiaan van Westering en Annie M.G. Schmidt.

In de collecties van de Muziekbibliotheek bevinden zich uitgaven en handschriften van Van Westerings werken. Enkele handschriften zijn digitaal toegankelijk gemaakt via het project Muziekschatten. Hierbij Fanfare, berceuse en koraal over Al is ons prinsje nog zo klein, uit 1980 en opgedragen aan Koningin Beatrix.
Van Westerings archief wordt bewaard in het Nederlands Muziek Instituut (NMI) in Den Haag. Hier bevinden zich maar liefst 1227 muziekmanuscripten van zijn hand.


• (uitgaven van) composities van Paul Christiaan van WESTERING in onze catalogus Lichte muziek
• (uitgaven van) composities van Paul Christiaan van WESTERING in onze catalogus Klassieke muziek

Laatste aanpassing op donderdag 14 juli 2011

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

100 jaar ... Paul Christiaan van Westering