Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

"Grote gevolgen voor kwaliteit en kwantiteit van onze concerten"


Het debat van 27 juni jl. door de Vaste Kamercommissie Media is voor het Muziekcentrum van de Omroep teleurstellend verlopen. Er is wederom geen inhoudelijke motivering gegeven waarom het MCO moet worden gehalveerd, ondanks de door de minister geprezen hoge kwaliteit van de ensembles.

Gevolgen voor kijker en luisteraar
De minister heeft ondanks enkele interventies van de Vaste Kamercommissie vastgehouden aan haar voornemen het MCO te halveren. Hoewel de minister heeft aangegeven dat dit geen consequenties zal hebben voor ons publiek (concertbezoeker, luisteraar en kijker), zijn wij van mening dat het voornemen van de minister wel degelijk aanzienlijke gevolgen zal hebben voor zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de omroepseries en de vele hooggewaardeerde concerten van het Metropole Orkest voor radio en televisie, op festivals en in concertzalen.

Geen inhoudelijk motivering
Ook nu is er geen inhoudelijke motivering gegeven om het MCO te halveren en daarmee de Radio Kamer Filharmonie, het Metropole Orkest, de muziekbibliotheek en MCO Educatie te slachtofferen. Er werd vastgesteld dat het MCO blij mag zijn met de toegezegde subsidie van 14 miljoen na een aanvankelijke opheffing. Dit ondanks het feit dat de minister ook nu weer de hoge kwaliteit van alle ensembles heeft geroemd.

Mediawet
In de brief d.d. 3 februari 2011 heeft de minister het volgende aangegeven: ‘Als er mediawettelijke belemmeringen zijn voor onderdelen van een (toekomst)scenario dan kunt u deze bij mij aan de orde stellen’. Een van onze voorstellen voor het behoud van het MCO was om te komen tot een gemengde financiering, namelijk deels subsidie deels eigen inkomsten. Het is teleurstellend te moeten vernemen dat, ondanks diverse verzoeken onzerzijds, dit onderwerp tijdens het debat geheel niet aan de orde is geweest.

Tot slot
Voordat wij verdere stappen gaan ondernemen, wachten wij de uiteindelijke brief van de minister af.
 
Kijk hieronder naar steunbetuigingen uit het buitenland van:

Philharmonia London



London Philharmonic




WDR Sinfonieorchester Köln



Rotterdams Philharmonisch Orkest



Kent Nagano




Laatste aanpassing op woensdag 29 juni 2011

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >