Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Internationale topensembles geslachtofferd


Internationale topensembles geslachtofferd om de bezuinigingen op de omroep te verzachten

Minister Van Bijsterveldt heeft ons vandaag laten weten dat zij 14 miljoen wil besteden aan klassieke levende muziek. Dit betekent de afschaffing van de Radio Kamer Filharmonie. Verder overweegt zij een eenmalige afbouwsubsidie ter beschikking te stellen voor het Metropole Orkest. De 14 miljoen is extra geld en komt niet ten laste van de bezuinigingsopdracht van de omroepen. Door twee topensembles te slachtofferen en het MCO-budget uit een ander budget te halen, heeft de minister dus de bezuinigingsopdracht voor de omroepen met 30 miljoen verzacht.

Kerntaak behouden
Uit het gegeven dat de minister een afbouwsubsidie en de inzet van gemeentelijke gelden voor het Metropole Orkest voorstelt, maken wij op dat de minister een politieke oplossing zoekt om de kerntaak van de publieke omroep – levende muziek – in haar volle breedte overeind te houden. Dit is ook een logische stap in het kader van het toekomstige cultuurlandschap.

Uit de optelsom van wensen van de individuele omroepen blijkt dat zij streven naar het behoud van het Radio Filharmonisch Orkest, de Radio Kamer Filharmonie, het Groot Omroepkoor en het Metropole Orkest.

Geen afschaffing
Tot de kerntaken van de publieke omroep op het gebied van cultuur behoort het aanbieden van klassieke muziek, vocale muziek en lichte muziek. Het MCO wil ervoor zorgen dat deze drie functies voor het publiek behouden blijven. Als twee ensembles van het MCO worden afgeschaft, is de kerntaak niet meer uit te voeren.

Het MCO stelt voor een forse efficiencyslag te maken die financieel overeenkomt met het wegbezuinigen van één symfonieorkest, door te bezuinigen bij het GOK, RFO, RKF en Metropole Orkest, en door de muziekbibliotheek en MCO Educatie op te heffen. Daarnaast is gekeken naar de mogelijkheden voor het genereren van meer inkomsten. Binnen de kaders van de mediawet is daar op dit moment geen ruimte voor.

De door het Muziekcentrum van de Omroep gewenste inkomstenbron van 23 miljoen is te realiseren door programmagelden voor levende muziek samen te voegen met de reeds toegezegde 14 miljoen.

Laatste aanpassing op maandag 20 juni 2011

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >