Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Muziekschatten, het muzikale erfgoed van de Omroepen

De Muziekbibliotheek van de Omroep bevat een van de grootste collecties bladmuziek van Europa. De collecties bestaan uit gedrukte muziek, arrangementen, boeken en tijdschriften.
Een deel van de vele verborgen schatten in de collecties van de Muziekbibliotheek van de Omroep is vanaf vandaag toegankelijk via de speciaal ontwikkelde website www.muziekschatten.nl.

Ruim 5.000 werken
De bladmuziek van ruim 5.000 werken in diverse genres (koorwerken, lichte muziek, salonmuziek, klassieke muziek, tunes en arrangementen) kan via www.muziekschatten.nl worden gedownload en geprint. Van een aantal werken kunnen naast de partituur ook de partijen worden geprint. De voor dit project geselecteerde werken zijn veelal buiten beeld geraakt. Dankzij digitalisering kunnen deze weer bij een breder publiek onder de aandacht komen.

Enkele voorbeelden van beschikbare gedigitaliseerde werken: de Missa festiva van Philip Loots, liederen van Jan Brandts Buys en Richard Hol, de fluitsonate van Jacques Beers, pianosonates van Julius Röntgen, tunes van bekende programma’s als Farce Majeure en de Bonte Dinsdagavondtrein alsook Der alte Brumbär van Julius Fučik voor salonorkest.
Later dit seizoen volgen nog meer populaire liedjes (zoals Kijk eens in de poppetjes van mijn ogen, Zandvoort bij de zee) en honderden arrangementen van radio-ensembles van weleer en het Metropole Orkest.

Virtuele studio en OmroepmuziekWiki
Via www.muziekschatten.nl kan men de 'virtuele studio' en de 'OmroepmuziekWiki' bezoeken.
In de virtuele studio kunnen gebruikers eigen opnamen van een muziekschat uploaden; anderen kunnen deze opnamen beluisteren en waarderen. Het downloaden van bladmuziek en het uploaden van eigen opnamen is gratis voor iedereen die zich heeft geregistreerd.
In de OmroepmuziekWiki wordt de geschiedenis van de omroepmuziek beschreven aan de hand van lemma's over orkesten en ensembles, componisten en arrangeurs, dirigenten, musici en zangers. Iedereen die herinneringen heeft aan omroepmuziek of hierover informatie kan verstrekken, wordt van harte uitgenodigd de Wiki aan te vullen. Via de OmroepmuziekWiki worden ook links gelegd naar muziekopnamen.
Muziekschatten wordt ondersteund door Facebook en Twitter.

Meer informatie
Beluister het interview over Muziekschatten op Radio 6 (Astrid de Jong met MB-manager Martie Severt, vanaf 11'19'')

Laatste aanpassing op donderdag 26 mei 2011

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Muziekschatten, het muzikale erfgoed van de Omroepen