Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

De componist Frank MARTIN in de ZaterdagMatinee

De Zwitserse componist Frank MARTIN (1890-1974) woonde sinds 1946 in Nederland en heeft mede daarom een belangrijke bijdrage geleverd aan het Nederlandse muziekleven. In tegenstelling tot vele andere (Nederlandse) componisten van zijn generatie worden zijn werken met enige regelmaat uitgevoerd en op cd vastgelegd. De steun van een grote internationale muziekuitgeverij (Universal Edition) is hierbij niet onbelangrijk.

De radio-ensembles spelen bij de uitvoeringen van Martins muziek een grote rol, met name omdat voor de uitvoering van zijn grote oratoria (zoals Golgotha, Le mystère de la nativité en Cantate pour le temps de Noël) een beroep gedaan kan worden op het Groot Omroepkoor. Maar ook kamerkoren, de betere Toonkunstkoren, ensembles en orkesten zetten zich met regelmaat in voor Frank Martin. Gesänge des Ariel voor koor a cappella is opgedragen aan Felix de Nobel en het Nederlands Kamerkoor. Deze gezangen kregen later een plek in de opera Der Sturm, in oktober 2008 uitgevoerd in het kader van de ZaterdagMatinee door solisten, Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor.

Tot Martins meest gespeelde werken behoren o.a. de ballades voor solo-instrument en piano of orkest, diverse soloconcerten, de Petite symphonie concertante, Le vin herbé, de Mis voor twee koren en de liederencyclus Die Weise von Liebe und Tod des Cornets Christoph Rilke. Deze cyclus is in de afgelopen jaren o.a. uitgevoerd door het Radio Kamerorkest met Jolanda Rodio (in 1959) en met Cora Canne Meijer (in 1977) en door het Radio Filharmonisch Orkest met Udo Reinemann (in 1985) en met Anne Gjevang (in 1991).

In de ZaterdagMatinee van zaterdag 12 februari komt een andere beroemde compositie van Martin tot klinken: Sechs Monologe aus ‘Jedermann’. Zes monologen uit het toneelstuk Jedermann (1911) van Hugo von Hofmannsthal vormen de basis voor de in 1943 gecomponeerde liederen voor bariton en piano. In 1949 bewerkte Martin de pianopartij voor orkest, en dit is de versie die door de Radio Kamer Filharmonie en de Deense bariton Morten Frank Larsen o.l.v. Philippe Herreweghe wordt uitgevoerd. Van dit werk zijn al diverse uitvoeringen opgenomen in het omroeparchief (o.a. met Henk Driessen, Meinard Kraak, John Bröcheler en wederom Udo Reinemann). Ook zijn verschillende cd-opnames van dit werk uitgebracht met zangers als Dietrich Fischer-Dieskau, José van Dam en de jonge Nederlandse zanger Thomas Oliemans.

LINKS:
Meer informatie over het concert
Beluister een fragment van Sechs Monologe aus ‘Jedermann’ (Dietrich Fischer-Dieskau-bariton + Berliner Philharmoniker olv de componist)
Officiële website Frank Martin

Laatste aanpassing op dinsdag 8 februari 2011

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

De componist Frank MARTIN in de ZaterdagMatinee