Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Forse uitbreiding collectie Cornelis DOPPER

De componist Cornelis DOPPER (1870-1939), geboren in het Groningse Stadskanaal, is ook bekend geworden als tweede dirigent van het Concertgebouworkest onder Willem Mengelberg. Deze beide functies combineerde hij regelmatig wanneer hij in het Concertgebouw zijn eigen composities dirigeerde. Tot op de dag van vandaag prijkt zijn naam op de balustrade van het balkon in de Grote Zaal.

In de jaren na de Eerste Wereldoorlog kregen de tamelijk behoudende composities van Dopper de nodige kritiek te verduren, o.a. van de muziekcriticus Matthijs Vermeulen. De componist Dopper dreigde langzaam in de vergetelheid te raken. Vanaf eind jaren '40 voerden de omroeporkesten zijn werken nog wel regelmatig uit. Zo stonden de Ciaconna gotica en de Zuiderzeesymfonie meerdere keren op de lessenaars van RFO en RSO (gedirigeerd door o.a. Albert van Raalte, Eduard Flipse, Willem van Otterloo en Kees Bakels).

In 1991 richtte Joop Stam de Cornelis Dopper Stichting op. Hij schreef een lijvige biografie over Dopper, wilde Dopper terugbrengen op het concertpodium en begon met het uitgeven van nooit eerder gepubliceerde werken van de componist. Ter ere van de 70e sterfdag van Dopper organiseert Stam momenteel in de provincie Groningen het Dopper Festival. Hoogtepunt van dit festival is de uitvoering van het herontdekte Requiem. Aan de hand van orkestpartijen die werden teruggevonden in het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag maakte Stam in samenwerking met Marinus Degenkamp een nieuwe orkestpartituur. De wereldpremière van dit Requiem zal plaatsvinden op donderdag 19 november in Theater Geert Teis in Stadskanaal. Het Noord Nederlands Orkest en het Noord Nederlands Concertkoor zullen onder leiding staan van Anthony Hermus.

De Muziekbibliotheek heeft vorige maand een groot aantal door de Dopper Stichting uitgegeven werken aangekocht voor haar collectie. Het aantal Dopper-titels in onze catalogus is hierdoor verdubbeld. Het catalogiseren van het Requiem gebeurde overigens in nauw overleg met Joop Stam.


Links:
DOPPER-titels in onze catalogus
Website van de Cornelis Dopper Stichting
Artikel over de herontdekking van het Requiem in het Dagblad van het Noorden

Laatste aanpassing op maandag 16 november 2009

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Forse uitbreiding collectie Cornelis DOPPER