Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Radiomaker en taalkunstenaar Jan DE CLER overleden

Gisteren is bekend geworden dat (snel)dichter, hoorspelschrijver, zanger en componist Jan DE CLER (1915-2009) is overleden.

Jan de Cler werd op 18 mei 1915 geboren in Den Haag als zoon van een kunstschilder en een antiekhandelaar. Na de oorlog verdiende hij zijn brood met het zingen van liedjes op straat met vrienden. Dankzij Herbert Perquin maakte De Cler in 1947 zijn debuut voor de KRO-microfoon. Samen met Alexander Pola en Dico van der Meer bedacht hij het programma Negen heit de klok, een radioprogramma vol liedjes, sketches en het KRO-dansorkest o.l.v. Klaas van Beeck. Daarnaast werkte hij mee aan talloze radio- en televisieprogramma's, onder meer de hoorspelseries De wadders en Loeren aan de hor. Daarnaast schreef hij liedjes voor onder anderen Johnny Jordaan en Wim Sonneveld.
Zijn grootste succes was het voetballied Hup Holland Hup waarvan hij in 1950, samen met zijn radiocollega Dico van der Meer, het refrein schreef (op een Brahms-thema). Als de KRO rechtstreeks verslag deed van interlandvoetbalwedstrijden (commentaar Leo Pagano), sneldichtte De Cler in de studio de coupletten, waarin hij het verloop van de wedstrijd op rijm zette. Tijdens de rust en meteen na afloop was hij dan te horen met zijn gezongen verslag.
Ondanks zijn drukke werkzaamheden begon hij in 1955 aan een studie medicijnen en een kleine tien jaar later startte hij zijn eigen huisartsenpraktijk. Daarmee stopte hij pas in 1992.

Jan de Cler bereikte de leeftijd van 93 jaar.

LINKS:
·Meer informatie
·Beluister een interview met Jan de Cler (uit 1990) (VPRO, De avonden)
·Arrangementen van De Cler-composities in de collectie van de muziekbibliotheek

Uit de MCO-MB-collectie: Hup Holland Hup in een arrangement van Klaas van Beeck, dirigent van het KRO-dansorkest
Uit de MCO-MB-collectie: Tekstvel voor bij de wedstrijd Nederland - Noorwegen op 6 november 1955 (uitslag: 3-0)

Laatste aanpassing op maandag 6 april 2009

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Radiomaker en taalkunstenaar Jan DE CLER overleden