Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Jazzzangeres Sanny DAY overleden

ALMERE - Afgelopen zaterdagavond overleed Sanny DAY (1921-2008) in het Flevoziekenhuis in haar woonplaats Almere.

Sanny Day groeide op met de swing van de jaren '30. Veel van de songs die ze leerde kennen evolueerden in de loop der tijd tot evergreens. Sanny kende ze allemaal van buiten en zong ze waar ze kon. Vlak na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vroeg gitarist Ab de Molenaar haar als zangeres voor het Miller Quartet dat hij bezig was te formeren.
Op 18-jarige leeftijd debuteerde ze met 'de Millers' in nachtclub Negro Palace op het Amsterdamse Thorbeckeplein. De Duitse militairen waren dol op 'die schöne Sängerin mit den langen schwarzen Haaren' zodat zij allen zonder kleerscheuren door de oorlog kwamen, ondanks het feit dat ze 'verboden' repertoire speelden.

Sanny Day was razend populair in de jaren 1940 tot 1954 dankzij talloze optredens in Nederland, VARA-radio-uitzendingen en plaatopnamen.
In 1954 verhuisde Sanny Day naar Garmisch-Partenkirchen, waar ze vaste zangeres werd van het Atlantic Quintet. Nu en dan kwam ze naar Nederland voor radio-opnamen (NCRV) met The Millers (inmiddels uitgegroeid tot een sextet) of het orkest Midinette van Ferry Wienneke.
Op haar 70e verjaardag sloot Sanny Day haar zangcarrière af met een muzikaal feest in het Haagse Congrescentrum, maar tien jaar later liet zij zich overhalen om de cd Young at heart te maken met onder meer zanger Ronald Douglas, saxofonist Ferdinand Povel en het trio van Rob Agerbeek.

In het boek Muziek in zwart-wit van Cor Gout kijkt Sanny Day uitgebreid terug op haar rijke carrière.

Sanny Day bereikte de leeftijd van 87 jaar.

Luister naar fragmenten van opnames van Sanny Day op de Fonos-site van het Instituut voor Beeld en Geluid.

Laatste aanpassing op dinsdag 30 september 2008

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Jazzzangeres Sanny DAY overleden