Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Uitgelicht: Johan FRANCO

Op 12 juli was het honderd jaar geleden dat de componist Johan FRANCO in Zaandam werd geboren.

Op 4-jarige leeftijd begonnen met pianospelen componeerde hij op zijn tiende zijn eerste werk. Van 1929-1934 studeerde hij aan het Amsterdams Conservatorium; ook kreeg hij compositieles van Willem Pijper. In deze periode studeerde hij ook enkele jaren rechten aan de Universiteit van Amsterdam, en vervolgens architectuur en meubelontwerp aan het Kunstnijverheidsinstituut.

In 1934 ging zijn Eerste symfonie in Rotterdam in première. Later dat jaar emigreerde hij naar de Verenigde Staten. Op 15 maart 1938 gaf Johan Franco in de Town Hall in New York het eerste concert met uitsluitend eigen werk. Veertien jaar woonde hij in New York City, de tweede helft van zijn leven was Virginia Beach zijn thuisbasis. In 1942 werd hij Amerikaans staatsburger en in 1948 trouwde hij met Eloise Bauder Lavrischeff, die de tekst voor veel van Franco’s vocale werken heeft geschreven.

David Ewen (in American composers, a biographical dictionary): ‘[Johan Franco] is a modern mystic, a spiritual descendant of the Dutch contrapuntists of the baroque era who, nevertheless, speaks very much with a 20th-century vocabulary’.

Franco componeerde o.a. 5 symfonieën, ca. 7 concerten, 6 strijkkwartetten, liederen, koorwerken, toneelmuziek en instrumentale werken waaronder ruim 100 voor carillon, een instrument waarvoor hij sinds 1952 een speciale interesse had.
Johan Franco overleed op 14 april 1988.

Meer informatie

Laatste aanpassing op maandag 17 november 2008

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Uitgelicht: Johan FRANCO