Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Frits Lambrechts 75 jaar

Frits LAMBRECHTS werd in 1937 geboren in Amsterdam en begon zijn carrière in 1964 als pianist bij het cabaretgezelschap van Jaap van de Merwe. Hij ontwikkelde zich tot een creatieve duizendpoot. Naast liedjesschrijver en zanger is hij cabaretier en acteur in het theater en voor film en televisie. Zijn meest in het oog springende filmrollen van de afgelopen jaren waren Jozias Tump in Abeltje (1998), Opa in Ja zuster, nee zuster (2002) en Sam in Sonny boy (2011). In 2003 won hij het Gouden Beeld (tegenwoordig: de Beeld en Geluid Award) voor de vertolking van een Alzheimerpatient in de KRO-productie Sloophamer.

Een bewogen man
Frits Lambrechts is een sociaal bewogen en politiek actief man. Hij was lid van de CPN en werkte in 2009 mee aan een campagne van de SP tegen de verhoging van de AOW-leeftijd. Zijn kijk op de wereld, zijn streven naar een betere wereld voor iedereen, is het belangrijkste onderwerp van zijn liedteksten. In o.a. Mare tranquilitatis en Let’s spend the summer in the city of Amsterdam neemt hij duidelijk stelling, tegen het kapitalisme en tegen de Vietnamoorlog. Zijn politieke kleur leidde er naar eigen zeggen toe dat verschillende van zijn grammofoonplaten weinig op de radio gedraaid werden en dat rollen in televisieseries aan zijn neus voorbijgingen.

De eerste keer dat ik Lambrechts zag was halverwege de jaren ’90 in winkelcentrum Molenwijk in Amsterdam-Noord. Ik woonde pas kort in Noord en herkende hem als de acteur uit verschillende televisieseries en films. Nu, bijna 20 jaar later, woon ik nog steeds in Noord, Lambrechts ook. Hij is erg betrokken bij Amsterdam-Noord (en bij Amsterdam). In zijn liedje De Noordelijke IJ-oeverblues verwoordt hij het verschil tussen de Amsterdammer en de Amsterdammer uit Noord: “Ik proef nog steeds minachting bij die anderen in de stad die zich smalend laten ontvallen; je woont toch niet in dat gat?”

Frits Lambrechts' rol in de omroepmuziek
Sinds ik in de Muziekbibliotheek van de Omroep werk (2002) zie ik Lambrechts regelmatig. Hij is een graag geziene gast in onze bibliotheek. In de collecties van de Muziekbibliotheek wordt duidelijk dat er praktisch vanaf het begin van Lambrechts’ carrière een band bestaat met omroep en omroepmuziek.
In de jaren 1969-1970 trad het Combo Frits Lambrechts wekelijks op voor de AVRO-radio. Van deze periode getuigen zo’n 50 arrangementen in onze collectie. Veelal liedjes van Lambrechts zelf (die hij ook zelf arrangeerde) en enkele arrangmenten die Lambrechts maakte van Nederlandse klassiekers (o.a. Wordt nooit verliefd van Louis Davids en Margie Morris).
Zeer hecht is de band tussen Frits Lambrechts en het Metropole Orkest. Lambrechts is trots op het Metropole, “het grootste allround-orkest van Europa” noemt hij het. Ze traden veelvuldig samen op en namen verschillende platen en CD’s op. Drie daarvan wil ik met name noemen. In 1970 verscheen Neem me zoals ik ben, met eigen liedjes van Lambrechts, gearrangeerd en gedirigeerd door Rogier van Otterloo. In 1972 een hommage aan Jules de Corte: Ik zou wel eens willen weten. En in 2004 Achteraf gezien, een CD met 10 eigen liedjes, gedirigeerd door Dick Bakker.
Lambrechts en het Metropole Orkest waren regelmatig te gast in het AVRO-radioprogramma Muzikaal onthaal. Hiervan getuigt bijv. het arrangement van Lambrechts' liedje Als de duisternis valt (arrangeur: Ruud Bos).
Met het Combo Cor Bakker trad Lambrechts op in het NOS-radioprogramma Het podium van de Nederlandse lichte muziek en met het Henk Westrus Combo in het VARA-radioprogramma In de Rooie Haan. 

Op 24 maart wordt Lambrechts 75 jaar. Hij is nog volop aan het werk. Op 1 april gaat zijn nieuwste animatiefilm in première: Dr. Seuss’ De Lorax en het verdwenen bos, waarin hij zijn stem leent aan de Lorax.
Frits Lambrechts is nog steeds enthousiast op zoek naar muziek, voor nieuwe voorstellingen en optredens. Of om gewoon thuis op de piano te spelen. We hopen hem nog lang als trouwe klant te kunnen begroeten.


Charlotte SienemaKijk en luister naar Frits Lambrechts:
• 3 eigen liedjes: De dansschool (waarmee hij eind jaren ’60 doorbrak bij het grote publiek), Neem me zoals ik ben en Let's spend the summer in the city of Amsterdam (allebei uit 1970)
• Frits Lambrechts zingt Denk jij nog aan dien tijd (muziek en tekst: Jaap Valkhoff)
• Frits Lambrechts in de SP-clip 65 jaar (trillend op mijn benen) (2009)
• Frits Lambrechts zingt Dodemanshand uit de muziektheatervoorstelling Bagage (Uitmarkt Amsterdam 2011)
• Frits Lambrechts leent zijn stem aan Takel in de animatiefilm Cars II (2011)
• Frits Lambrechts presenteert zijn muziekkeuze in het TROS-radioprogramma Een goede morgen met, geproduceerd door Aukelien van Hoytema (4 juni 2011)

Laatste aanpassing op maandag 2 april 2012

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Frits Lambrechts 75 jaar