Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Zangeres Letty DE JONG overleden

Op 1 juli is Letty DE JONG op 71-jarige leeftijd in haar woonplaats Laren overleden.
In de jaren zestig begon ze haar zangcarrière voor de radio in achtergrondkoortjes in muziekprogramma’s van AVRO, VARA en NCRV. Haar internationale doorbraak kwam in 1972 met de Introspection-lp’s met (semi)klassieke melodieën, gearrangeerd door Rogier van Otterloo en uitgevoerd door fluitist Thijs van Leer, Letty de Jong en groot orkest. Er werden 2,5 miljoen exemplaren van verkocht. Vervolgens maakte zij lp’s als The way I am en Dolce onder eigen naam.
In 1973 werkte ze mee aan de soundtrack van de film Turks Fruit, gecomponeerd door Rogier van Otterloo. Ze had een zeer breed repertoire en stond bekend om haar glaszuivere zang. Hierdoor werd ze ook veel gevraagd voor het inzingen van jingles en reclamespots.
Ze was tot 1990 ook geregeld te zien op de Nederlandse en Duitse televisie, onder meer in rollen naast Dorus (Tom Manders) en in de serie Het meisje met de blauwe hoed.
Ze maakte onder meer deel uit van het Kwintet Fifty Fifty en heeft veel opgetreden met The Ramblers. Met dit orkest gaf ze in januari haar laatste optreden.
Als gevolg van haar talloze opnamen met omroepensembles bevinden zich in de Muziekbibliotheek van de Omroep bijna 300 arrangementen die voor haar zijn geschreven, onder meer vele van de hand van haar – in 2002 overleden – echtgenoot, musicus-componist Cees Smal.

Bron: www.avro.nl

Laatste aanpassing op maandag 18 augustus 2008

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Zangeres Letty DE JONG overleden